Μασχαλιαίος Λεμφαδενικός Καθαρισμός

Facebooktwitterpinterest

Ο λόγος του μασχαλιαίου λεμφαδενικού καθαρισμού είναι να παρέχει αποτελεσματική τοπική θεραπεία στους ασθενείς όπου τα καρκινικά κύτταρα έχουν διαδοθεί , ή έχουν κάνει μετάσταση , σε αυτούς τους λεμφαδένες . Αυτό συνήθως έχει τη μορφή λεμφαδενικού καθαρισμού όπου η πλειοψηφία των λεμφαδένων κάτω από τη μασχάλη θα αφαιρεθούν.

Περίπου το 40% των ασθενών με καρκίνο μαστού έχουν διάδοση του καρκίνου στους μασχαλιαίους λεμφαδένες και αυτό συνήθως εξακριβώνεται με βιοψία φρουρού λεμφαδένα. Επίσης μπορεί να ανιχνευτεί πριν από το χειρουργείο με υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη βιοψία των μασχαλιαίων λεμφαδένων που είναι ύποπτοι στον υπερηχογραφικό έλεγχο. Αυτό επιτρέπει στους ασθενείς να προχωρήσουν κατευθείαν σε μασχαλιαίο καθαρισμό, αποφεύγοντας δύο μασχαλιαίες διαδικασίες.

Υπάρχουν τρία επίπεδα μασχαλιαίου καθαρισμού : Επίπεδο I , Επίπεδο ΙΙ και Επίπεδο ΙΙΙ αναλόγως τι χρειάζεται ο κάθε ασθενής σύμφωνα με το χειρουργό του.

Παρόλο που ο μασχαλιαίος καθαρισμός είναι μια άκρως αποτελεσματική θεραπεία , στα πλαίσια μείωσης της πιθανότητας τοπικής υποτροπής , έχει κάποιες αναγνωρισμένες πιθανές επιπλοκές οι οποίες είναι :

  1. Λεμφοίδημα : ελαφρύ πρήξιμο στο χέρι, σε μέρος του χεριού ή στο στήθος. Συνήθως συμβαίνει μέσα στα πρώτα 3-5 χρόνια. Γίνεται αξιοσημείωτο πρόβλημα σε λιγότερο από 5% των ασθενών αν και 25% μπορεί να εμφανίσει ασήμαντα συμπτώματα .Συνήθως  γίνεται εμφανές μετά από μόλυνση στο χέρι και για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να αποφευχθούν κοψίματα ή γρατζουνιές  τα οποία θα επιτρέψουν στη μόλυνση να εισαχθεί. Το  λεμφοίδημα είναι πιο εύκολα θεραπεύσιμο όταν το αντιληφθούμε έγκαιρα και για αυτό οποιαδήποτε ανησυχία πρέπει να την συζητήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.

    Οι παρακάτω  προφυλάξεις θα βοηθήσουν  να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης λεμφοιδήματος :  

    • Πάρτε ιδιαίτερες προφυλάξεις για το δέρμα σας για να αποφύγετε μόλυνση στο χέρι σας– χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα για να αποφύγετε την ξηρότητα.
    • Προσπαθήστε να αποφύγετε κοψίματα ή γρατζουνιές αλλά αν αποκτήσετε σαπουνίστε σχολαστικά την περιοχή και απλώστε ένα απλό αντισηπτικό. Εάν η πληγή γίνει επώδυνη, κόκκινη και σας προκαλεί αίσθημα καύσου, καλέστε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν.
    • Όταν είναι εφικτό, αποφύγετε  ενέσεις, αιμοληψίες ή έγχυση στο χειρουργημένο χέρι. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, για μικρό χρονικό διάστημα είναι δύσκολο να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα.
    • Φοράτε γάντια για τις χειρωνακτικές εργασίες όπως κηπουρική , πλύσιμο ή για να βγάλετε το ζεστό φαγητό από τον φούρνο . Χρησιμοποιήστε δακτυλήθρα για το ράψιμο.
    • Αποφύγετε τα ξυραφάκια με λεπίδα για το ξύρισμα της μασχάλης – χρησιμοποιήστε ηλεκτρικό ξυραφάκι ή αποτριχωτική κρέμα.
    • Προσοχή όταν κόβετε τα νύχια σας –πάντα χρησιμοποιείτε νυχοκόπτες.
    • Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό για να αποφύγετε τα τσιμπήματα. Εάν κάποιο τσίμπημα μολυνθεί επικοινωνήστε με τον οικογενειακό σας γιατρό αμέσως.
    • Προσοχή στον ήλιο  – πάντα χρησιμοποιείτε αντηλιακό και προσπαθήστε να μην καείτε.
    • Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας κανονικά αλλά αποφύγετε να σηκώσετε βαριά αντικείμενα για πολλή ώρα.

    Το λεμφοίδημα του στήθους φαίνεται να εμφανίζεται αρκετά νωρίτερα από αυτό του χεριού και το στήθος μπορεί να είναι βαρύ, πρησμένο και κόκκινο κυρίως αργότερα μέσα στη μέρα.

  2. Μούδιασμα στο εσωτερικό και άνω μέρος του χεριού
    Αυτό είναι λόγω του διαχωρισμού ενός νεύρου το οποίο παρέχει αίσθηση στο δέρμα σε αυτό το σημείο του χεριού κατά τη διάρκεια  του λεμφαδενικού χειρουργείου. Το μέγεθος  του μουδιάσματος συνήθως μειώνεται με την πάροδο του καιρού και δεν είναι συνήθως κάποιο αξιοσημείωτο πρόβλημα.
  3. Δυσκαμψία ώμου συνήθως εμφανίζεται μετά από τον μασχαλιαίο καθαρισμό αλλά συνήθως επανέρχεται πλήρως με μία ομάδα ασκήσεων που θα σας δείξουν οι εξειδικευμένες νοσηλεύτριες του μαστού.

http://www.cambridgebreastclinic.com

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.