Διατροφή και ημικρανίες

Facebooktwitterpinterest

imikraniaΠοιες τροφές θα ήταν καλό να αποφεύγετε;

Μια από τις αιτίες που προκαλούν πονοκεφάλους ή ημικρανίες είναι η διατροφή, την  οποία ελάχιστοι άνθρωποι λογαριάζουν ως «αιτία» για τέτοιου είδους προβλήματα. Για αυτό το λόγο να είστε πάντα προσεκτικοί στις διατροφικές σας επιλογές ώστε να αποφύγετε οποιοδήποτε «απρόσμενο επισκέπτη». Μάθετε πιο κάτω τις τροφές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο!
Τυραμίνη: Πρόκειται για ένα αμινοξύ, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για την εμφάνιση ημικρανιών λόγω της μείωσης που προκαλεί στα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και της διαστολής των αγγείων. Τροφές που περιέχουν τυραμίνη είναι τα ώριμα τυριά (όπως τσένταρ, μπρι, μπλε τυρί), το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί.

Αλκοολούχα ποτά: Αρκετοί άνθρωποι θεωρούν την όποια κατανάλωση αλκοόλ ως υπεύθυνη για την εμφάνιση πονοκεφάλων. Για παράδειγμα οι φαινόλες, που βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρασί, είναι υπεύθυνες για την πρόκληση πονοκεφάλων ενώ οι ζυμώσεις της μπύρας αλλά και του ουίσκι καταστρέφουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην εμφάνιση ημικρανιών.

Σοκολάτες: Θεωρούνται ως αίτιοι για τις ημικρανίες εξαιτίας του ότι περιέχουν τυραμίνη. Από την άλλη, νευρολόγοι θεωρούν ότι οι γυναίκες καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες σοκολάτας σε περιόδους στρες και ορμονικών μεταβολών, συνθήκες που προκαλούν κι αυτές ημικρανίες. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ποσότητα σοκολάτας που καταναλώνουμε.

Καφές: Στην περίπτωση του καφέ τα πράγματα περιπλέκονται. Ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ακόμη και κατανάλωση μικρών ποσοτήτων καφεΐνης μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση μιας ημικρανίας, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η ξαφνική διακοπή της κατανάλωσης καφέ μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Κατά συνέπεια ανακαλύψτε κατά πόσο ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία ατόμων που η καφεΐνη είναι ευεργετική ή αιτία για πονοκεφάλους.

Νιτρώδη: Τα λουκάνικα και τα αλλαντικά περιέχουν νιτρώδη, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί κι αυτά για την πρόκληση ημικρανιών. Τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται κυρίως ως συντηρητικά αλλά κι ως ενισχυτικά γεύσης βρίσκονται επίσης σε διαφόρων ειδών λουκάνικα, σε καπνιστά κρέατα και σε κονσέρβες.

Γνωρίζατε πως ένας από τους πιο συνήθεις ύποπτους για την εμφάνιση πονοκεφάλων είναι η ξαφνική μετάβαση από μια δίαιτα υψηλών θερμίδων σε μια δίαιτα χαμηλών; Μάλιστα, αν η δίαιτά σας περιέχει ελάχιστους ή και καθόλου υδατάνθρακες, τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγίες.

Συμβουλή: Μην παραλείπετε τα γεύματά σας και φροντίστε να πίνετε τις αναγκαίες ημερήσιες ποσότητες νερού ώστε να αποφύγετε την εμφάνιση ημικρανιών ή πονοκεφάλων.

http://offsite.com.cy/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.