Διαλύουν τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του “Λαϊκού”νοσοκομείου Αθηνών χωρίς δικαιολογία.

Facebooktwitterpinterest

Ο Διοικητής της 1ης Υ. ΠΕ. Αττικής “αποψιλώνει” τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας

του “Λαϊκού”νοσοκομείου Αθηνών χωρίς δικαιολογία.

Ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Βασίλης Κοντοζαμάνης μετά από πιέσεις που δέχτηκε από διάφορες πλευρές, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που του δίνει ο νόμος για τρίμηνες μεταθέσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αποφάσισε την μετάθεση και άλλης μιας γιατρού από την Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του “Λαϊκού” νοσοκομείου Αθηνών προς το νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” Αθηνών.

Από την Δευτέρα 8 Ιουλίου η γιατρός αποχωρεί από την Μονάδα.

Χωρίς δικαιολογία

Το “περίεργο” της συγκεκριμένης μετάθεσης είναι ότι, η γιατρός της Μονάδας του “Λαϊκού” δεν μετατίθεται στην αντίστοιχη Μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” που επίσης έχει τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς.

Ο Διοικητής της 1ης Υ.ΠΕ. μεταθέτει την γιατρό στην Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του “Αγία Σοφία” χωρίς να έχουν προκύψει ιδιαίτερες ανάγκες από την έλλειψη γιατρών στην συγκεκριμένη Μονάδα. Μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει κάποιους διοικητικούς και ιατρικούς παράγοντες του νοσοκομείου “Αγία Σοφία”.

Η ερώτηση που ακολουθεί πρέπει να απαντηθεί:

Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε αυτή η μετάθεση;

Αν δεν απαντηθεί, θα έχουμε κάθε δικαίωμα να την χαρακτηρίσουμε ρουσφέτι.

Η τρίτη αποχώρηση γιατρού από την Μονάδα

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μετατεθεί από την Μονάδα του “Λαϊκού” νοσοκομείου, άλλοι δύο γιατροί προς άλλα νοσοκομεία και η τωρινή μετάθεση με απόφαση του διοικητή της 1ης Υ.ΠΕ, στην κυριολεξία “αποψιλώνει” την Μονάδα από τους γιατρούς που είναι απαραίτητοι για την καθημερινή παρακολούθηση 490 πασχόντων που μεταγγίζονται ή παρακολουθούνται στην Μονάδα. Αν πραγματοποιηθεί η μετάθεση, παραμένουν στην Μονάδα δύο γιατροί.

Σύμφωνα με το “Θεσμικό Πλαίσιο” για την λειτουργία των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, με βάση τον αριθμό των πασχόντων θα πρέπει να υπάρχουν στην Μονάδα 6 γιατροί. Και τώρα με την μετάθεση που υπέγραψε ο διοικητής της 1ης Υ.ΠΕ. απομένουν μόνο δύο γιατροί, που θα πρέπει να έχουν υπερφυσικές δυνάμεις για να μπορέσουν να καταφέρουν να λειτουργήσουν την Μονάδα. Χωρίς να λογαριάσουμε ότι η Μονάδα εντάσσεται στο Κέντρο Μεσογειακής Αναιμίας που ταυτόχρονα διευθύνει το Πρόγραμμα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας σε όλη την Ελλάδα. Καταλαβαίνουμε  ποιες είναι οι ανάγκες του Κέντρου συνολικά, σε ιατρικό προσωπικό.

Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης του Διοικητή της 1ης Υ.ΠΕ. και την παραμονή της γιατρού στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρική Νόσου του “Λαϊκού” Νοσοκομείου Αθηνών. Οι πάσχοντες της Μονάδας αν πραγματοποιηθεί η μετάθεση, θα βιώσουν τραγικές καταστάσεις που όλοι απευχόμαστε. Είναι στο χέρι του κ.Κοντοζαμάνη να αποτρέψει αυτή την πιθανότητα.

Καταστροφική η έλλειψη γιατρών στις Μονάδες ΜΑ και ΔΝ σε όλη την Ελλάδα

Η έλλειψη γιατρών στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής νόσου όλης της χώρας είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να καμουφλαριστεί ούτε να κουκουλωθεί. Όλοι οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία ή Δρεπανοκυτταρική Νόσο βιώνουν σε καθημερινή βάση την έλλειψη ιατρικής παρακολούθησης ως αποτέλεσμα της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η καταστροφική απόφαση να μην διορίζονται γιατροί στα νοσοκομεία μας, έχει αφήσει τις Μονάδες ΜΑ και ΔΝ χωρίς γιατρούς και σύντομα μεγάλες Μονάδες, δηλαδή με μεγάλο αριθμό πασχόντων, θα μείνουν χωρίς γιατρούς μια και επέρχονται και συνταξιοδοτήσεις.

Η Μονάδα του “Λαϊκού” νοσοκομείου είναι το πρόσφατο παράδειγμα.

Η Πανεπιστημιακή Μονάδα του νοσοκομείου Παίδων, όπου μεταγγίζονται και παρακολουθούνται 485 πάσχοντες, λειτουργεί αυτή την στιγμή με έναν γιατρό και με την εθελοντική βοήθεια του συνταξιοδοτηθέντος προηγούμενου Διευθυντή.

Η Μονάδα του “Ιπποκράτειου” Αθηνών, εκτός του γεγονότος ότι λειτουργεί σε υπόγειο χώρο χωρίς παράθυρα, με 228 πάσχοντες, λειτουργεί με δυο γιατρούς.

Στο Νοσοκομείο “Π.&Α.Κυριακού” που μεταγγίζονται 24 πάσχοντες, αρνούνται να τους προσφέρουν ιατρική παρακολούθηση και τους εκβιάζουν να πάνε σε άλλες Μονάδες, χωρίς σ’αυτή την περίπτωση ο κ. Κοντοζαμάνης να έχει ασκήσει το οποιοδήποτε δικαίωμα του δίνει ο νόμος για να λύσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.