Ο Συλλόγος Νέων Ιατρών σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση περί κατάργησης των κέντρων ψυχικής υγείας,

Facebooktwitterpinterest

«4 Σεπτεμβρίου 1950. Η Ελλάδα του σήμερα αποφασίζει, ακολουθώντας το καλό παράδειγμα των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών, να κλείσει κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας και να περιορίσει τους “τρελούς” στο μοναδικό χώρο, όπου ανήκουν… τα ΙΔΡΥΜΑΤΑ!»
Σαν είδηση από το μακρινό παρελθόν μπορεί να ακουστεί η παραπάνω πληροφόρηση. Δυστυχώς όμως είναι η σύγχρονη απόφαση (26.8.2011) του υπουργείου Οικονομικών να περικόψει τα περί των 37 εκατ. ευρώ μειώνοντας τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό που προοριζόταν για το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας “Αργώς”. Με τη μείωση αυτή, πρόκειται να κλείσουν 210 κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας, που εξυπηρετούν διάφορες ανάγκες των ψυχικά ασθενών.
Το σύνολο των ανθρώπων που εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο φορέα είναι 36.500. Από αυτούς, άλλοι πάσχουν από ήπιες (π.χ. κατάθλιψη) μέχρι και σοβαρές (π.χ. σχιζοφρένια, αυτισμό) ψυχικές ασθένειες, ενώ ζουν μέσα στην κοινωνία και αλληλεπιδρούν με αυτήν. Πολλοί έχουν οικογένειες, δουλεύουν και έχουν μια φυσιολογική ζωή ακολουθώντας πάντα τη φαρμακευτική τους αγωγή. Με τη βοήθεια των μονάδων, διατηρούν μια τακτική παρακολούθηση χωρίς να χρειάζονται τα νοσοκομεία. Άλλοι, ζουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, κοινοβιακού τύπου είτε γιατί είναι μη αυτοεξυπηρετούμενοι είτε γιατί δεν υπάρχει υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον. Όμως και πάλι, οι συνθήκες διαβίωσης έχουν αίσθηση… κοινωνίας!
Έτσι ζουν και πρέπει να ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Έτσι ζουν οι ευρωπαίοι ψυχικά ασθενείς, που ήδη από τη δεκαετία του ’70 η τάση είναι “Όλοι έξω από τα ιδρύματα. Όλοι μέσα στην κοινωνία”. Αυτή η σύγχρονη ευρωπαϊκή τάση είναι η έκφραση της “αποϊδρυματοποίησης”. Κλείσιμο των μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων, που προκαλούν την απομόνωση, έξοδο των τροφίμων από αυτά και τέλος, ένταξη και προσαρμογή στην κοινωνία.
Αν θέλουμε λοιπόν, μέσα στα χίλια κακά που μας περιτριγυρίζουν αυτό τον καιρό να δείξουμε πως η πραγματική αλλαγή έχει έρθει, ας δείξουμε τι σημαίνει “προστασία του πολίτη” διασφαλίζοντας μια ζωή στα πλαίσια του πολιτισμού, σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη να μπορούν να ξυπνούν με χαμόγελο και την επόμενη μέρα.
Στέλιος Κυμπουρόπουλος
Ειδικευόμενος Ψυχίατρος
Αντιπρόεδρος Συλλόγου Νέων Ιατρών

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.