Υπολογίστε μας, Γνωρίστε μας, Ελάτε μαζί μας

Facebooktwitterpinterest

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η μεγαλύτερη έρευνα στην ιστορία σε 1.273 γυναίκες σε 12 χώρες αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού αισθάνονται απομονωμένες από το κίνημα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

  • Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως, ωστόσο η έρευνα επιβεβαιώνει ότι πολλές γυναίκες που πάσχουν από προχωρημένη μορφή της νόσου νιώθουν απομονωμένες1,2

 

  • Τρεις στις τέσσερις γυναίκες που ερωτήθηκαν είπαν ότι αναζητούν ενεργά πληροφορίες2, όμως περισσότερες από τις μισές λένε ότι οι πληροφορίες που βρίσκουν δεν ικανοποιούν τις ανάγκες τους2

 Η έρευνα «Count Us, Know Us, Join Us» («Υπολογίστε μας, Γνωρίστε μας, Ελάτε μαζί μας») δίνει φωνή σε 250.000 γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού σε ολόκληρο τον κόσμο3,4

 

Μία νέα παγκόσμια έρευνα με χορηγό τη Novartis Oncology που αφορά σχεδόν 1.300 γυναίκες σε 12 χώρες βρήκε ότι, παρά το γεγονός πως ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως, οι γυναίκες με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού νιώθουν απομονωμένες και αποκλεισμένες από το ευρύτερο κίνημα για τον καρκίνο του μαστού. Η παγκόσμια έρευνα «Count Us, Know Us, Join Us» (Count Us) δείχνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών με προχωρημένο καρκίνο του μαστού (ABC) αισθάνονται ότι κανένας δεν καταλαβαίνει τι περνάνε. Μάλιστα, τέσσερις στις 10 γυναίκες που ερωτήθηκαν νιώθουν απομονωμένες από το ευρύτερο κίνημα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο εστιάζει κυρίως στην πρώιμη ανίχνευση, την πρόληψη και την πιθανή θεραπεία2.

«Όταν τίθεται η αρχική διάγνωση του καρκίνου του μαστού, οι γυναίκες γίνονται αμέσως μέρος μίας ζωντανής κοινότητας υποστήριξης για τον καρκίνο του μαστού», είπε η Maira Caleffi, MD, Πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Υποστήριξης της Υγείας του Μαστού (FEMAMA). «Αλλά όταν ο καρκίνος τους μεθίσταται ή αν διαγνωστούν από την αρχή με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, το θέμα δεν αφορά πια το πώς θα αποκτήσουν το πνεύμα της επιβίωσης, αλλά το πώς θα επιβιώσουν».

Στα αρχικά στάδια του καρκίνου του μαστού (στάδια Ι και ΙΙ), τα καρκινικά κύτταρα περιορίζονται στον μαστό ή στους άμεσα γειτνιάζοντες λεμφαδένες. Η ασθενής εστιάζει στο πώς θα αποκτήσει το πνεύμα της «επιβίωσης». Όταν ο καρκίνος μεθίσταται, οι θεραπείες που λειτουργούσαν στην αρχή ενδέχεται να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου5. Η εστίαση αλλάζει προς αυτή καθαυτή την επιβίωση, παρά το άγχος και την αβεβαιότητα που συνοδεύουν την εξέλιξη της νόσου και τις συνεχιζόμενες θεραπείες6. Η έρευνα έδειξε ότι αυτές οι ασθενείς εμφανίζουν έντονη την επιθυμία για πόρους και υποστήριξη που εξειδικεύονται στις ανάγκες τους.

Μαζί με βασικά μέλη της παγκόσμιας κοινότητας υποστήριξης, η Novartis Oncology έχει δημιουργήσει πόρους, υποστήριξη και εκπαίδευση προσαρμοσμένη στην κοινότητα των ασθενών με ABC στη νέα ιστοσελίδα www.advancedbreastcancercommunity.org. Η ιστοσελίδα αποτελεί ένα κομβικό σημείο αναφοράς πόρων για γυναίκες με ABC όπως και για τους φροντιστές τους, τα άτομα που τις υποστηρίζουν και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Στους πόρους αυτούς περιλαμβάνονται ένας οδηγός για τη βήμα προς βήμα δημιουργία ενός προσωπικού πλάνου μετά τη διάγνωση, βίντεο με πτυχές της ζωής με ABC σε πρώτο πρόσωπο και κατάλογοι με οργανισμούς υποστήριξης, περιοδικά και ιατρικές επιθεωρήσεις που εστιάζουν στις προχωρημένες μορφές του καρκίνου του μαστού.

Η παγκόσμια έρευνα βρήκε, επίσης, ότι περισσότερες από τρεις στις τέσσερις γυναίκες (77%) λένε ότι αναζητούν ενεργά πληροφορίες από μόνες τους. Ωστόσο, σχεδόν οι μισές (45%) λένε ότι είναι δύσκολο να βρουν πληροφορίες για τον ABC, και περισσότερες από τις μισές (55%) λένε ότι η διαθέσιμη ενημέρωση δεν καλύπτει τις ανάγκες τους2. Αυτό, πιθανώς, συμβαίνει επειδή οι περισσότερες από τις διαθέσιμες πληροφορίες αφορούν μόνο στις γυναίκες εκείνες με καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου.

Επιπροσθέτως της έλλειψης ενημέρωσης και του αισθήματος απομόνωσης, πολλές γυναίκες (41%) βρίσκουν ότι η υποστήριξη από το φιλικό περιβάλλον και την οικογένεια φθίνει με την πάροδο του χρόνου2. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, σε ορισμένες γυναίκες, όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο για να δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα υποστήριξης. Σχεδόν οι μισές γυναίκες (45%) λένε πως η διάγνωση του ABC τις οδήγησε στον εθελοντισμό ή στην ανταπόδοση προς την κοινότητα των πασχόντων από ABC2.

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μεταφέρουν σε σημαντικό βαθμό την εικόνα της παγκόσμιας κοινότητάς μας και της πραγματικότητας των γυναικών που ζουν με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, μία ανίατη και θανατηφόρο νόσο», είπε η CJ (Dian) M. Corneliussen-James, Διευθύντρια Υποστήριξης της METAvivor Research and Support, Inc., μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού. «Ελπίζω ότι αυτό θα πυροδοτήσει ένα κίνημα δημόσιας αναγνώρισης, κατανόησης και προβολής έτσι ώστε να αποτελέσει παρελθόν η απομόνωση και η απόρριψη που τόσο συχνά αντιμετωπίζει η κοινότητά μας».

 

Σχετικά με την Έρευνα «Count Us, Know Us, Join Us»

Η έρευνα Count Us πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από την Harris Interactive για λογαριασμό της Novartis Oncology στο διάστημα μεταξύ 8 Οκτωβρίου 2012 και 15 Μαρτίου 2013. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 1.273 γυναίκες με διάγνωση ABC (δηλαδή, καρκίνο του μαστού που έχει εξαπλωθεί πέραν του μαστού και σε άλλα μέρη του οργανισμού) σε 12 χώρες: ΗΠΑ (n=349), Καναδάς (n=55), Μεξικό (n=102), Βραζιλία (n= 100), Αργεντινή (n=100), ΗΒ (n=66), Γερμανία (n=100), Ρωσία (n=100), Ινδία (n=100), Ταϊβάν (n=99), Χονγκ Κονγκ (n=52) και Λίβανος (n=50). Τα στοιχεία του συνολικού δείγματος δεν είναι σταθμισμένα και, ως εκ τούτου, είναι αντιπροσωπευτικά μόνο των ατόμων που ερωτήθηκαν. Εφαρμόστηκε μία παγκόσμια αναδρομική στάθμιση ώστε να διασφαλιστεί ότι σε όλες τις χώρες αποδόθηκε ίσος συντελεστής στα παγκόσμια και τα τοπικά δεδομένα. Δεν μπορούν να γίνουν υπολογισμοί του πιθανού σφάλματος.

Επιπρόσθετα ευρήματα της Έρευνας Count Us:

Υποστήριξη και Ενημέρωση από τους Παρόχους Φροντίδας Υγείας:

– Οι περισσότερες γυναίκες (80%) λένε ότι λαμβάνουν επαρκή υποστήριξη από τους ογκολόγους τους2.

– Τρεις στις τέσσερις γυναίκες (76%) θα ήθελαν ο επαγγελματίας φροντίδας της υγείας τους να ασχολείται με τις συναισθηματικές τους ανάγκες2.

– Μία στις τρεις γυναίκες (35%) λέει ότι είναι σημαντικό να διατίθενται σε γυναίκες με ABC πληροφορίες σχετικά με το μειωμένο ενδιαφέρον για τη σεξουαλική δραστηριότητα2.

Σχέσεις και Γάμος:

– Δύο στις πέντε γυναίκες (40%) λένε ότι η σχέση τους με το σύζυγο ή το σύντροφό τους έχει επηρεαστεί αρνητικά σε μεγάλο ή σε μέτριο βαθμό λόγω της διάγνωσης του ABC2.

– Ωστόσο, σχεδόν όλες οι γυναίκες (87%) λένε ότι λαμβάνουν επαρκή υποστήριξη από το σύζυγο/σύντροφό τους2.

– Πολλές γυναίκες (41%) θεωρούν ότι η υποστήριξη από το φιλικό περιβάλλον και την οικογένεια φθίνει με την πάροδο του χρόνου2.

Εργασία:

– Πάνω από τις μισές εργαζόμενες γυναίκες (57%) λένε ότι οι περισσότεροι ή όλοι οι συνάδελφοί τους γνωρίζουν σχετικά με τον ABC τους2.

– Περίπου επτά στις δέκα γυναίκες (69%) λένε ότι ο ABC τους έχει επηρεάσει την ικανότητά τους να εργαστούν σε βαθμό που έχασαν μέρος από το ατομικό τους εισόδημα2.

Σχετικά με την Έρευνα «Count Us, Know Us, Join Us»

Αποστολή της έρευνας «Count Us, Know Us, Join Us» είναι η αναγνώριση των γυναικών που πάσχουν από ABC, των ατόμων που τις φροντίζουν, των υποστηρικτών τους, των φίλων τους και των μελών των οικογενειών τους. Πρόκειται για μία κοινότητα με διαφορετικές σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες από ότι οι γυναίκες με καρκίνου του μαστού αρχικού σταδίου. Η Novartis Oncology έχει συνεργαστεί με πρωτοπόρα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας υποστήριξης για τη δημιουργία του προγράμματος και της αντίστοιχης ιστοσελίδας – www.advancedbreastcancercommunity.org.

Σχετικά με τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού

Ο προχωρημένος καρκίνος του μαστού περιλαμβάνει το μεταστατικό καρκίνο του μαστού (στάδιο IV) και τον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού (στάδιο III)7. Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή της νόσου και συμβαίνει όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται πέραν του μαστού και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως ο εγκέφαλος, τα οστά ή το ήπαρ7. Τοπικά προχωρημένος καρκίνος του μαστού ονομάζεται όταν η νόσος έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες και/ή άλλους ιστούς στην περιοχή του μαστού, αλλά όχι σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος7.

 

Δήλωση αποποίησης ευθύνης

Το παρόν δελτίο τύπου περιέχει ρητές ή έμμεσες δηλώσεις που αφορούν σε μελλοντικές εξελίξεις, περιλαμβανομένων δηλώσεων στις οποίες χρησιμοποιούνται όροι όπως «ενδέχεται», «μπορεί», «ελπίζω», «αποστολή», ή παρόμοιες εκφράσεις. Αυτού του τύπου οι δηλώσεις που αφορούν σε μελλοντικές εξελίξεις αντιπροσωπεύουν τις τρέχουσες απόψεις του Ομίλου σχετικά με μελλοντικά συμβάντα και εμπεριέχουν γνωστούς και άγνωστους κινδύνους, αβεβαιότητες και άλλους παράγοντες, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ουσιαστική διαφορά μεταξύ των πραγματικών αποτελεσμάτων και οποιωνδήποτε μελλοντικών αποτελεσμάτων που εκφράζονται ρητώς ή εμμέσως σε τέτοιες δηλώσεις. Οι προσδοκίες αυτές θα μπορούσαν να επηρεαστούν, μεταξύ άλλων, από τους κινδύνους και τους παράγοντες που αναφέρονται στην ενότητα «Παράγοντες Κινδύνου» του τρέχοντος Εντύπου 20-F της Novartis AG που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Στο παρόν δελτίο τύπου η Novartis παρέχει τις πληροφορίες που διατίθενται έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία και δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε υποχρέωση επικαιροποίησής τους στο μέλλον.

 

Σχετικά με τη Novartis

Η Novartis παρέχει καινοτόμες λύσεις για τη φροντίδα της υγείας, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών και των κοινωνιών. Με έδρα στη Βασιλεία της Ελβετίας, η Novartis παρέχει ένα ποικιλόμορφο χαρτοφυλάκιο, ώστε να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτές τις ανάγκες: καινοτόμα φάρμακα, φροντίδα των οφθαλμών, οικονομικά γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα, προληπτικά εμβόλια και διαγνωστικά εργαλεία, μη συνταγογραφούμενα προϊόντα και προϊόντα υγείας των ζώων. Η Novartis είναι η μόνη εταιρεία παγκοσμίως που κατέχει ηγετική θέση σε αυτά τα πεδία. Το 2012, ο Όμιλος πέτυχε καθαρές πωλήσεις 56,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ενώ οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη σε ολόκληρο τον Όμιλο ανήλθαν σε περίπου 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (9,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ αφαιρώντας τα έξοδα απομειώσεων και αποσβέσεων). Οι εταιρείες του Ομίλου Novartis απασχολούν περίπου 129.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 140 χώρες του κόσμου. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το: http://www.novartis.com.

Η Novartis είναι στο Twitter. Εγγραφείτε για να παρακολουθείτε τα νέα της Novartis στη διαδικτυακή διεύθυνση http://twitter.com/novartis.

 

Βιβλιογραφία

1. Breast Cancer Awareness Month in October. World Health Organization. Available at http://www.who.int/cancer/events/breast_cancer_month/en/index.html. Accessed on March 15, 2012.

2. Count Us, Know Us, Join Us Advanced Breast Cancer Survey, Harris Interactive, sponsored by Novartis Oncology (2013).

3. Buckley N, Isherwood A. Breast Cancer. Decision Resources. March 2011:1-301.

4. Forouzanfar MH, Foreman KJ, Delossantos AM, et a;. Breast and cervical cancer in 187 countries between 1980 and 2010: a systematic analysis. Lancet. October 2011;378(9801):1461-84.

5. Gonzalez-Angulo AM, Morales-Vasquez F, Hortobagyi GN. Overview of Resistance to Systemic Therapy in Patients with Breast Cancer. In: Madame Curie Bioscience Database [Internet]. Austin (TX): Landes Bioscience; 2000-. Available at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK6306. Accessed on March 15, 2013.

6. MBC Advocacy Working Group. Bridging gaps, expanding outreach: Metastatic Breast Cancer Advocacy Working Group consensus report. The Breast. 2009; 18:273-5.

7. American Cancer Society. How do you determine the stage of breast cancer? Available at http://www.cancer.org/cancer/breastcancer/detailedguide/breast-cancer-staging. Accessed on October 9, 2012.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.