Στην τελική ευθεία η απόφαση για την υπόθεση των παιδο-καρδιοχειρουργών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αιτείται την επαναλειτουργία του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ.Σοφία» Facebooktwitterpinterest

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αιτείται την επαναλειτουργία του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ.Σοφία»Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υπόθεση των καρδιοχειρουργών του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», οι οποίοι είχαν τεθεί εκτός του παιδιατρικού νοσοκομείου τον Νοέμβριο του 2011 από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, αμέσως μετά την αποκάλυψη δραματικού περιστατικού με μικρό ασθενή τον οποίο νάρκωσαν αλλά δεν χειρούργησαν λόγω προσωπικών διαφορών εν ώρα χειρουργείου.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, ολοκληρώθηκε ο πειθαρχικός έλεγχος των τριών παιδο-καρδιοχειρουργών από το αρμόδιο (δευτεροβάθμιο) συμβούλιο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ). Η απόφαση αναμένεται να κοινοποιηθεί αρμοδίως τις επόμενες ημέρες.

Τα πορίσματα των ΕΔΕ που είχαν στη διάθεσή τους τα μέλη του Πειθαρχικού είχαν διαπιστώσει σοβαρή δυσλειτουργία του Τμήματος σε επιστημονικό αλλά και σε διοικητικό επίπεδο μέσα από την «αναπαράσταση» του περιστατικού με τον μικρό ασθενή. Παράλληλα, ανέδειξαν και ένα άλλο θέμα, που αφορούσε τη διακίνηση κάποιων περιστατικών στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα του «Αγία Σοφία» από το «Αγλαϊα Κυριακού». Διαπιστώθηκε «περίεργη» κινητικότητα περιστατικών από το ένα νοσοκομείο προς το άλλο, σε συγκεκριμένες ημέρες, κατά τις οποίες απουσίαζε ο διευθυντής, και τα οποία εισάγονταν εσπευσμένα ως έκτακτα περιστατικά.

Πλέον οι γιατροί, που σημειωτέον βρίσκονται στις θέσεις τους από τον περασμένο Μάρτιο στο Καρδιοχειρουργικό ώστε να αποφορτιστεί το Ωνάσειο όπου «μεταφέρθηκαν» εσπευσμένως οι μικροί ασθενείς για τις αναγκαίες επεμβάσεις, θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεων τους.

Το Πειθαρχικό μπορεί είτε να τους επιβάλλει τις ποινές που ορίζει ο νόμος (επίπληξη, στέρηση εξέλιξης βαθμού ή στέρηση αποδοχών για 10 μήνες) είτε να τους παραπέμψει στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας, εφόσον κρίνει ότι οι πράξεις τους επιδέχονται άλλων βαρύτερων ποινών από τις προβλεπόμενες προαναφερθείσες. Σε κάθε περίπτωση οι τρεις γιατροί (διευθυντής και επιμελητές Α’) θα μπορούν να συνεχίσουν κανονικά να χειρουργούν στο νοσοκομείο.

Πάντως, στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» έχει συσταθεί μία ακόμη οργανική θέση καρδιοχειρουργού την οποία θα καταλάβει γιατρός από το νοσοκομείο της Λάρισας (επιμελητής Β). Επιπλέον, ανοίγει και μία θέση επικουρικού καρδιοχειρουργού. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν γίνει μερικές θεωρούμενες ως πιο «ελαφρές» επεμβάσεις σε μικρούς ασθενείς, ενώ την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί επέμβαση σε βαρύτερο περιστατικό.

 

http://www.protothema.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.