«Βλέπω κάθε παιδί σαν δικό μου»

Facebooktwitterpinterest

Έπειτα από μία επιτυχημένη πορεία σε μεγάλα καρδιοχειρουργικά κέντρα των ΗΠΑ, ο καρδιοχειρουργός – παιδοκαρδιοχειρουργός κ. Γιώργος Σαρρής επέστρεψε στην Ελλάδα το 1997 με στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη της καρδιοχειρουργικής. Έκτοτε έχει χειρουργήσει περισσότερα από 2.000 ελληνόπουλα, με αποτελέσματα συγκρίσιμα μεγάλων κέντρων του εξωτερικού.
Προϋποθέτει εξειδίκευση το χειρουργείο σε παιδιά;
H παιδοκαρδιοχειρουργική έχει μεγάλες τεχνικές και ιατρικές δυσκολίες. Τα νεογνά δεν είναι απλά μικροί ενήλικες, έχουν διαφορετική φυσιολογία, διαφορετικές ανάγκες, είναι πολύ πιο ευαίσθητα. Υπάρχει ανάγκη για εξειδικευμένη γνώση που είναι δύσκολο να αποκτηθεί, γιατί οι επεμβάσεις είναι λίγες -ακόμη και τα μεγαλύτερα καρδιοχειρουργικά κέντρα δεν πραγματοποιούν πάνω από 300-400 επεμβάσεις το χρόνο. Επίσης οι επεμβάσεις αυτές γίνονται σε προβλήματα κατασκευαστικά, η καρδιά δεν είναι φτιαγμένη σωστά, με αποτέλεσμα τα πιθανά προβλήματα να είναι σχεδόν άπειρα.
Πόσο συχνές είναι οι συγγενείς καρδιοπάθειες στην Ελλάδα;
Η συχνότητα εμφάνισης είναι 1 στις 1.000 γεννήσεις. Στην Ελλάδα έχουμε επομένως περίπου 1.000 παιδιά κάθε χρόνο. Κάποια από αυτά χρειάζονται επέμβαση, άλλα χρειάζονται περισσότερες από μία επεμβάσεις κι αυτό μεταφράζεται σε περίπου 800-1.000 επεμβάσεις το χρόνο. Αυτό δημιουργεί κάποιες ανάγκες.
Η χώρα μας μπορεί να ανταποκριθεί; Έχετε αντιδράσει στην αποστολή παιδιών στο εξωτερικό.
Δεν έχω αντιδράσει, απλά έχω ερωτηθεί για αυτό το φαινόμενο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ταμείων και έχω επισημάνει ότι κάποια από τα πιστοποιητικά που βεβαιώνουν την αποστολή παιδιών στο εξωτερικό δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχει τύχει να δω πιστοποιητικά υπογεγραμμένα από γιατρούς που βεβαίωναν ότι δεν γινόταν στην Ελλάδα επέμβαση την οποία είχαν μάθει και δει, συνεργαζόμενοι μαζί μου στο ίδιο χειρουργείο.
Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία στη δουλειά σας;
Υπάρχουν τεχνικές και συναισθηματικές δυσκολίες. Βλέπω κάθε παιδί σαν δικό μου. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι για κάθε παιδί δεν γίνεται το καλύτερο που μπορεί. Έχω χάσει και ασθενείς ή έχω συναντήσει και επιπλοκές και δεν είναι εύκολο. Από την άλλη πλευρά, είναι μεγάλη η χαρά και η ικανοποίηση όταν αποκαθίσταται ένα σοβαρό πρόβλημα σε ένα παιδί.
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;
Να βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερα παιδιά με όσο γίνεται καλύτερο τρόπο. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των καρδιακών προβλημάτων των παιδιών σίγουρα περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη μιας μονάδας μεταμόσχευσης καρδιάς και πνευμόνων σε παιδιά.
Επίσης, να βοηθήσουμε -παρόλο που η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα- εκείνα τα παιδιά που δεν έχουν τις ευκαιρίες που έχουν τα ελληνόπουλα και τα παιδιά του δυτικού κόσμου.
δημοσιεύθηκε στο www.e-tipos.com στις 13.02.08

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.