Μύθοι γύρω από την ινσουλίνη

Facebooktwitterpinterest

Η ινσουλινοθεραπεία συνιστά την πιο ισχυρή φαρμακευτική αγωγή που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι δείχνουν απρόθυμοι να τη χρησιμοποιήσουν. Δυστυχώς, αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο που τους χωρίζει από τη θεραπεία που έχουν ανάγκη.

Οι περισσότεροι λόγοι της αρνητικής διάθεσης προς τη χρήση ινσουλίνης είναι ριζωμένοι σε μύθους και δοξασίες. Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που επηρεάζεται από την κληρονομικότητα. Πολλοί αποθαρρύνονται από τη χρήση ινσουλίνης, επειδή θυμούνται κάποιον μεγαλύτερης ηλικίας συγγενή τους να αναπτύσσει σοβαρά προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια ινσουλινοθεραπείας. Το πιθανότερο είναι ότι τα περισσότερα από εκείνα τα προβλήματα δεν αποτελούσαν παρενέργειες της ινσουλινοθεραπείας, αλλά συμπτώματα μη ρυθμιζόμενου διαβήτη.

Αν σας έχει συνταγογραφηθεί ινσουλίνη, έχει σημασία να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες σας με το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε κάποιους φόβους σχετικά με το πώς θα επηρεάσει την υγεία και τη ζωή σας. Οι περισσότεροι όμως από αυτούς τους φόβους απορρέουν από τους μύθους που διαλύουμε στις γραμμές που ακολουθούν.

  • Η ινσουλινοθεραπεία προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας – Δεν είναι η ινσουλινοθεραπεία που προκαλεί τις επιπλοκές στην υγεία, αλλά ο διαβήτης που αφήνεται χωρίς αντιμετώπιση. Αν σας έχει συνταγογραφηθεί ινσουλίνη, όσο ταχύτερα τη λάβετε, τόσο θα μειώσετε τις πιθανότητες των μακροπρόθεσμων επιπλοκών που συνδέονται με το διαβήτη.
  • Η ινσουλινοθεραπεία θα με κάνει να πάρω βάρος – Η ινσουλινοθεραπεία έχει παρόμοια επίδραση στο βάρος με την αγωγή που πιθανόν λαμβάνετε ήδη από το στόμα. Φροντίστε να δείτε διατροφολόγο, ο οποίος θα σας εξηγήσει πώς μπορείτε να περιορίσετε την αύξηση βάρους στο ελάχιστο, μέσω της δίαιτας και της άσκησης
  • Αν ξεκινήσω, θα παίρνω ινσουλίνη για όλη μου τη ζωή – Αυτό δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Κάποιοι άνθρωποι παίρνουν ινσουλίνη για μικρό χρονικό διάστημα, για την αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας. Πάντως, πολλοί συνεχίζουν τη λήψη ινσουλίνης για το υπόλοιπο της ζωής τους.
  • Η ινσουλινοθεραπεία είναι περίπλοκη και πρακτικά δύσκολη – Μπορεί να είναι δύσκολη, στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε κανονική ινσουλίνη βραχείας δράσης, η οποία πρέπει να χορηγείται 30-45 λεπτά πριν από τα γεύματα. Αν όμως χρησιμοποιείτε ινσουλίνη ταχείας δράσης, δεν χρειάζεται να προγραμματίζετε και μπορείτε να κάνετε την ένεση μόλις πριν φάτε. Οι περισσότεροι ασθενείς προσαρμόζονται σε μια καθημερινότητα στην οποία ενσωματώνουν την ινσουλινοθεραπεία τους, χωρίς ιδιαίτερη αναστάτωση στον τρόπο ζωής τους. Είναι ουσιώδες να θυμάστε ότι οι επιπλοκές ενός μη ρυθμιζόμενου διαβήτη δημιουργούν πολύ μεγαλύτερη αναστάτωση από την ινσουλινοθεραπεία.
  • Αν κάνω ινσουλινοθεραπεία, ο κόσμος θα νομίζει ότι είμαι ανάπηρος – Ό,τι κι αν νομίζουν κάποιοι, η χρήση ινσουλίνης δεν σας καθιστά ανάπηρο. Από την άλλη, ο μη ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αναπηρίες.
  • Οι ενέσεις ινσουλίνης είναι επώδυνες – Η ινσουλινοθεραπεία είναι πολύ λιγότερο επώδυνη από άλλους τύπους ενέσεων και υπάρχουν πολλοί τρόποι περιορισμού του πόνου που προκαλεί. Με τον καιρό πολλοί ασθενείς δηλώνουν ότι η ινσουλινοθεραπεία τους είναι ανώδυνη και διαχειρίσιμη.

 

http://www.lifescan.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.