Ο θυμός και η διαχείριση του

Facebooktwitterpinterest

kyklothimia

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό και αποδεκτό συναίσθημα όπως όλα τα άλλα. Θεωρείται πρόβλημα τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για τους γύρω του όταν αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση και εκφράζεται με λανθασμένο τρόπο.

Σε αυτό το σημείο το άτομο  που δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον θυμό του πρέπει να συνειδητοποιήσει

1)  τι ακριβώς πυροδοτεί το συναίσθημα θυμού και τις εκρήξεις οργής.

2) Πως μπορεί να εκφράσει την διαφορετική άποψη και τα συναισθήματα του χωρίς ξεσπάσματα  και επιθετικότητα

3)τις καταστρεπτικές συνέπειες για την ψυχοσωματική του υγεία και τις σχέσεις του

Η σωστή διαχείριση θυμού ξεκινά από την ικανότητα να επικοινωνούμε για το τι νιώθουμε και τι σκεφτόμαστε, εκφράζοντας  τις απόψεις μας με σεβασμό και  ηρεμία.

Η βία, η μνησικακία και η εκδικητικότητα δεν έχουν ποτέ νικητές και δεν  διορθώνουν καμία αδικία. Όσο και αν νομίζουμε ότι προς στιγμήν νιώθουμε καλύτερα, το κακό που έχει γίνει είναι μόνιμο για όλους.

Εξίσου σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε  ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε κανέναν άλλον παρά μόνο τον εαυτό μας και τον τρόπο που  εμείς αντιδρούμε στα γεγονότα.

Η πεποίθηση ότι όλοι θέλουν το κακό μας  η ότι οι άλλοι ευθύνονται για την ευτυχία η την δυστυχία μας , αυτόματα, παραχωρεί τον έλεγχο της ζωής μας σε κάποιον άλλον.

Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναμασάμε διαρκώς παλιές αδικίες, να εστιάζουμε συνεχώς στα αρνητικά και να μην αναλαμβάνουμε προσωπική ευθύνη για την δική μας συμπεριφορά.

Το γέλιο , το χιούμορ, η επαφή με την φύση,  η αξιολόγηση των πραγματικών προτεραιοτήτων  και η αγάπη, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για  και την ζωή ,δίνει μεγαλύτερο νόημα και απόλαυση στην καθημερινότητα και στην ζωή μας. Προάγει την ψυχική ισορροπία και την  ευεξία του σώματος.

 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.