Θεραπεύοντας τον νου:Υπνοθεραπεία για στυτική δυσλειτουργία

Θεραπεύοντας τον νου:Υπνοθεραπεία για στυτική δυσλειτουργία Facebooktwitterpinterest

Τα ζητήματα στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) αποσιωπώνται συνήθως, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί άντρες τη βιώνουν κάποια στιγμή.

Η ΣΔ θεωρείται ότι επηρεάζει περίπου το 10% των ανδρών σε κάθε δεκαετία της ζωής (π.χ. 60% των ηλικιωμένων 60-69 ετών, 50% των ηλικιών 50-59 ετών κ.λπ.).

Συχνά, ο αντίκτυπος δεν είναι μόνο σωματικός. Οι άντρες που αντιμετώπισαν ΣΔ αναφέρουν συναισθήματα όπως απογοήτευση και ντροπή, τα οποία μπορεί να μετατραπούν σε άγχος για το σεξ, φοβούμενοι ότι δεν θα μπορέσουν να «αποδώσουν» όπως επιθυμούν αυτοί και ο/η σύντροφός τους.

Λοιπόν, εκτός από τα φάρμακα και τα μπλε χάπια, υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει για τη ΣΔ;

Ναι, υπάρχει είναι η απάντηση. Η υπνοθεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία προσφέρει μια νέα προσέγγιση που αλλάζει τη σκέψη των ανδρών. Ας μάθουμε γιατί — αλλά πρώτα, έχετε αναρωτηθεί ποτέ σχετικά με το τι μπορεί να προκαλέσει ΣΔ;

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ;
Εάν έχετε βιώσει στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) στο παρελθόν, δεν είστε μόνοι. Η επίτευξη και η διατήρηση μιας σταθερής στύσης δεν είναι τόσο απλή όσο μπορούμε να φανταστούμε ότι είναι. Εμπλέκονται πολλές σωματικές και ψυχικές διεργασίες.

Οι στύσεις εμφανίζονται λόγω της αύξησης της ροής του αίματος στο πέος. Αυτή η συμπεριφορά προκαλείται συνήθως από σεξουαλικά διεγερτικές σκέψεις,αυτό που συχνά αποκαλείται ψυχική διέγερση ή την άμεση επαφή με το ίδιο το πέος.

Όταν ένας άνδρας αισθάνεται σεξουαλικό ενθουσιασμό/ερεθισμό, οι μύες γύρω από το πέος χαλαρώνουν και επιτρέπουν στο αίμα να γεμίσει τους θαλάμους μέσα σε αυτό.

Ωστόσο, δεν θα συμβεί στύση εάν οι μύες συστέλλονται, καθώς αυτό θα εμποδίσει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες που τον τροφοδοτούν.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ΣΔ. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους ιατρικούς και ψυχολογικούς λόγους περιλαμβάνουν:

 

Ηλικία
Ασθένειες όπως διαβήτης, καρδιαγγειακά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση ή νεφρική νόσο
Κούραση και διαταραχή ύπνου
Χαμηλή τεστοστερόνη
Προβλήματα σχέσεων
Στρες, άγχος και/ή κατάθλιψη

Εάν έχετε βιώσει στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) στο παρελθόν, δεν είστε μόνοι.

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΝ ΕΧΩ ΔΣ ;
Αν έχετε ξανά έρθει αντιμέτωπος με ΔΣ στο παρελθόν, θα ξέρετε ότι τα συμπτώματα είναι αρκετά εμφανή.

Το να δυσκολεύεστε να κρατήσετε (ή να διατηρήσετε) το πέος αρκετά σφιχτό ώστε να μπορέσετε να προβείτε στη σεξουαλική πράξη με επιτυχία είναι το κύριο πράγμα που παρατηρούν οι περισσότεροι άνδρες και οι σύντροφοί τους.

Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν και κάποιες άλλες διαταραχές. Αυτά περιλαμβάνουν την πρόωρη εκσπερμάτιση, την καθυστερημένη εκσπερμάτιση ή την αδυναμία οργασμού.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μειωμένο ενδιαφέρον για σεξουαλικές δραστηριότητες, λόγω ορμονικών ανισορροπιών ή ενός ανεπαίσθητου φόβου για το σεξ που έχει συσσωρευτεί μετά από επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες.

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ;

Φυσικά, υπάρχουν πολλές θεραπείες για τη ΣΔ, ωστόσο το πόσο χρήσιμες είναι θα εξαρτηθεί σημαντικά από την υποκείμενη αιτία.

Ορισμένοι τύποι ΣΔ μπορούν να ανακουφιστούν με τη χρήση φαρμάκων — συμβουλευτείτε το γιατρό σας (ουρολόγο/ανδρολόγο/ενδοκρινολόγο) σχετικά με αυτήν την επιλογή.

Ενώ πολλοί άνδρες έχουν καλά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας ιατρικά σκευάσματα και συμπληρώματα για την τόνωση της στύσης αντλώντας περισσότερο αίμα στους ιστούς του πέους, υπάρχει και μια μεγάλη κατηγορία που για ψυχολογικούς παράγοντες όπως το στρες, το άγχος, το PTSD και η κατάθλιψη δυσκολέυονται να ανταποκριθούν. Για αυτούς λοιπόν, υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν καλύτερα.

Η θεραπεία μέσω της ομιλίας/σεξουαλική ψυχοθεραπεία, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους. Η ανοιχτή συζήτηση με έναν επαγγελματία μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανακούφιση από την ένταση ή την ανησυχία που μπορεί να νιώθετε όταν πρόκειται για το σεξ.

Το να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας (που μπορεί να είναι μια πρόκληση για πολλούς άντρες!) είναι συχνά χρήσιμο για να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο το μυαλό σας αντιλαμβάνεται το σεξ. Μήπως το μυαλό σας πιέζει πάρα πολύ; Αρχίζετε να αγανακτείτε ή να αποφεύγετε το σεξ, από φόβο αποτυχίας; Η σαφήνεια σε αυτά τα μοτίβα σκέψης μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη πνευματική ελευθερία και βελτιωμένη σεξουαλική απόδοση.

Ωστόσο, παρόλο που η θεραπεία μέσω τοθυ διαλόγου/ομιλίας είναι εξαιρετική, δεν είναι η μόνη ψυχολογική θεραπεία για τη ΣΔ.

Τα τελευταία χρόνια, η κλινική ύπνωση συντονισμένα για τη στυτική δυσλειτουργία είναι μια άλλη εναλλακτική θεραπεία που πολλοί άνθρωποι εξερευνούν.

 

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ΥΠΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ;
Η σύντομη απάντηση;

Ναί!

Η ύπνωση για τη στυτική δυσλειτουργία έχει επισημανθεί ως αποτελεσματική μέθοδος για τη ΣΔ.

Υπάρχει μια σειρά από γνωστικές και ψυχολογικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους υπνοθεραπευτές, όπως:

Συστηματική απευαισθητοποίηση

Εάν δεν μπορείτε να επιτύχετε στύση λόγω στρεσογόνων καταστάσεων, αυτό το είδος θεραπείας μπορεί να σας βοηθήσει.

Σε αυτή την προσέγγιση, ο υπνοθεραπευτής σας θα σας καθοδηγήσει σε καταστάσεις που προκαλούν άγχος ενώ βρίσκεστε σε μια ήρεμη, υπνωτισμένη κατάσταση.

Μην ανησυχείς, δεν είναι σαν τις ταινίες που χάνεις τον έλεγχο του σώματός σου!

Αντίθετα, θα είστε σε χαλαρό πνεύμα και θα μάθετε μερικά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να προσεγγίσετε το σεξ με αυτοπεποίθηση.

 

Γνωστική προσέγγιση

Συνήθως χρησιμοποιούνται γνωστικές προσεγγίσεις μαζί με συστηματική απευαισθητοποίηση για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτός ο τύπος ύπνωσης για τη στυτική δυσλειτουργία στοχεύει να εστιάσει εκ νέου τη στυτική ανεπάρκεια σε κάτι άλλο. Ως αποτέλεσμα, θα μπορείτε να προσαρμόσετε την εσωτερική σας διαδικασία σκέψης και να δείτε το σεξ με πιο ενδυναμωτικό τρόπο.

Μπορεί να είναι ωφέλιμο να ξαναμάθουμε και να επιβεβαιώσουμε ότι το σεξ προορίζεται να είναι μια ευχάριστη εμπειρία – όχι μια αγανάκτηση ή φόβο. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να σας καθοδηγήσει να κατανοήσετε πώς να απολαύσετε ξανά το σεξ και να τονώσετε τον σύντροφό σας όπως θα θέλατε.

 

Ψυχοδυναμική προσέγγιση

Οι ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις είναι συχνά μακροπρόθεσμες θεραπείες. Περιλαμβάνουν μια βαθιά εξερεύνηση των σχέσεών σας, τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος.

Το να μάθετε για τον τρόπο με τον οποίο βιώνετε την αγάπη και τη σεξουαλικότητά σας μπορεί να μετατοπίσει τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας σχετικά με το σεξ. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε το άγχος που είναι κλειδωμένο μέσα σας εδώ και χρόνια και ενδεχομένως να γίνει μέρος της ταυτότητάς σας.

 

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ! ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΥΠΝΩΣΗ;
Μην ανησυχείς! Ας το αναλύσουμε με σαφείς όρους…

Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους η ύπνωση χρησιμοποιείται για τη στυτική δυσλειτουργία:

Αφήνοντας τα ψυχικά «μπλοκ»
Καθώς ο εγκέφαλος παίζει σημαντικό ρόλο στις φυσιολογικές αντιδράσεις που δημιουργούν μια στύση, είναι σημαντικό να το φροντίζουμε.

Ο σεξουαλικός ενθουσιασμός που είναι η συνήθης αιτία μιας στύσης μπορεί να έχει μπλοκάρει. Ψυχολογικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες είναι επίσης κοινοί αναστολείς.

Δυστυχώς, αυτό στη συνέχεια γίνεται ένας φαύλος κύκλος καθώς η ΣΔ μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος και στρες μακροπρόθεσμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ύπνωση μπορεί να είναι μια ισχυρή θεραπεία — μαθαίνοντας στρατηγικές χαλάρωσης που θα σας βοηθήσουν να εστιάσετε και να προσεγγίσετε ξανά το σεξ με μια αίσθηση διασκέδασης.

 

Επαναφορά της εσωτερικής σας αυτοπεποίθησης
Η απώλεια της εμπιστοσύνης στον εαυτό σας και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί επίσης να είναι υποκείμενες αιτίες ψυχολογικής ΣΔ.

Εάν αισθάνεστε ανεπαρκείς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής σας δραστηριότητας, η υπνοθεραπεία είναι εδώ για να σας βοηθήσει.

Μπορείτε να αναζητήσετε ξανά τη ρίζα των συναισθημάτων σας σε προηγούμενα θέματα και να ρίξετε φως σε αυτά. Μερικά από τα πιο κοινά ζητήματα μπορεί να είναι μια κακή σχέση, η ζήλια, η δυσαρέσκεια προς τον σύντροφό σας ή άλλες προηγούμενες ντροπιαστικές σεξουαλικές συναντήσεις.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα είστε σε θέση να ανακτήσετε τη σεξουαλική σας αυτοπεποίθηση και να αισθανθείτε ασφάλεια και άνεση για άλλη μια φορά.

 

Αλλάζοντας τις συνήθειές σας
Θυμάστε πόσο σημαντική είναι η ροή του αίματος; Λοιπόν, ενώ καλές συνήθειες όπως η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσουν να την αυξήσετε, κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, μπορεί να έχουν αντίκτυπο.

Καθώς η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη, η ύπνωση έχει αποδειχτεί ως ένας αποτελεσματικός τρόπος διακοπής του.

Η επανασύνδεση του εγκεφάλου σας και η απαλλαγή από αυτό το είδος δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αίματος στο πέος και να επιτρέψει ισχυρότερες στύσεις.

Επιπλέον, η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής (όπως η άρση βαρών και ο καλός ύπνος) μπορεί να κάνει θαύματα στην αύξηση της λίμπιντο και των σεξουαλικών επιθυμιών.

Εάν έχετε προβλήματα όπως διατροφικές συνήθειες, έλλειψη άσκησης και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, δοκιμάστε να κάνετε υπνοθεραπεία. Είναι μια εξαιρετική στρατηγική για να αρχίσετε να αλλάζετε καθημερινές συνήθειες για να δεσμευτείτε για έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

 

Ζώντας στη στιγμή
Ξέρω, ξέρω. Αυτό ακούγεται λίγο πνευματικό. Αλλά απολαμβάνετε πραγματικά την παρούσα στιγμή καθώς προχωράτε τη μέρα σας;

Οι περισσότεροι άνδρες εστιάζουν στην ανάγκη να υπερέχουν κατά τη διάρκεια του σεξ και χάνουν το πραγματικό σημείο: να είναι οικείοι και να απολαμβάνουν αμοιβαία την πράξη.

Η ύπνωση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο στη τσίτα, παρατηρώντας τις ευχάριστες αισθητηριακές εμπειρίες που σχετίζονται με το σεξ και αγγίζοντας την παρούσα στιγμή.

Όπως και να έχει, η κλινική ύπνωση/υπνοθεραπεία, σε συνδυασμό με τη σεξουαλική ψυχοθεραπεία (διάλογο), είναι ένα εξαιρετικό θεραπευτικό εργαλείο ώστε εύκολα και ανώδυνα να ανακτήσετε ξανά τον έλεγχο του σώματος σας και να βιώσετε την ερωτική πράξη και επαφή με ευχαρίστηση και απόλαυση, όπως ακριβώς της αξίζει!

 

Σμαρούλα Κυριαζίδη, διδάκτωρ Σεξολογίας

Σμαρούλα Κυριαζίδη,
διδάκτωρ Σεξολογίας

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.