Σύνδρομο Balint syndrome!

Facebooktwitterpinterest

Το σύνδρομο Balint είναι μια ψυχική παράλυση του βλέμματος με ανοργάνωτη σάρωση. Χαρακτηρίζεται από οπτική αταξία (αδυναμία συντονισμού της κίνησης των χεριών και των ματιών), οπτικοκινητική απραξία (ανικανότητα οικειοθελούς καθοδήγησης των κινήσεων των ματιών/ αλλαγή τοποθεσίας της οπτικής καθήλωσης και αγνωσία συντονισμού (αδυναμία αντίληψης παραπάνω από ένα αντικείμενο κάθε φορά ακόμα κι αν βρίσκεται στο ίδιο σημείο).

Το σύνδρομο Balint έχει βρεθεί σε ασθενείς με αμφίπλευρη βλάβη στον οπίσθιο βρεγματικό φλοιό. Ο πρωταρχικός λόγος της βλάβης και το σύνδρομο μπορεί να οφείλεται σε πολλαπλά εγκεφαλικά, Νόσο Alzheimer’s, όγκο ή κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Οφείλεται κυρίως σε βλάβη στις άνω οπίσθιες περιοχές (βρεγματοινικιές, Brodmann’s 19,7) εμπεριέχοντας τη λευκή αλλά και τη φαιά ουσία αμφίπλευρα.

Η θεραπεία του συνδρόμου συνήθως λαμβάνει υπόψη τις άθικτες ικανότητες του ασθενούς έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. Γίνεται εξάσκηση της αντίληψης, της οπτικής προσοχής και επεξεργασίας και αναγνώρισης. Στόχος είναι να γενικοποιηθούν στην καθημερινότητα. Η Γνωστική Αποκατάσταση περιλαμβάνει λειτουργικές αλλά και πρακτικές ασκήσεις όπως επίσης και στρατηγικές προκειμένου να τροποποιηθεί το περιβάλλον με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται ο ασθενής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.