Παιδικά εξανθήματα

Facebooktwitterpinterest

Μόλις εμφανιστεί μια μικρή κοκκινίλα ή ένα σπυράκι στο ροδαλό δερματάκι του μωρού, οι περισσότερες νέες μαμάδες, τρομαγμένες, αναζητούν τον παιδίατρο για να τον ενημερώσουν σχετικά…έτσι δεν είναι; Λοιπόν, μαμάδες μην ανησυχείτε αν κάποιο εξάνθημα εμφανιστεί στο προσωπάκι, την κοιλίτσα ή τα χεράκια του μωρού σας. Τα προβλήματα αυτά συνήθως δεν είναι πολύ σοβαρά και αντιμετωπίζονται γρήγορα, απλά και αποτελεσματικά.

Τα πιο συνηθισμένα εξανθήματα που παρουσιάζονται στα παιδιά είναι:

Τοξικό ερύθημα

Πρόκειται για τις κοκκινίλες εκείνες, που μοιάζουν πολύ με τσιμπήματα κουνουπιού, και εμφανίζονται συνήθως στα νεογέννητα όταν βρίσκονται ακόμα στο μαιευτήριο. Θα τις δείτε σε όλα τα σημεία του σώματος του μωρού, δηλαδή στην κοιλιά, το θώρακα, τα χέρια, το πρόσωπο.

Τα αίτια του ερυθήματος αυτού δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένα. Το πιθανότερο είναι να ερεθίζεται το δέρμα του μωρού που είναι πολύ ευαίσθητο, με οτιδήποτε: από τα ρουχαλάκια του, τα σεντόνια ή και το αφρόλουτρό του. Οι κοκκινίλες αυτές περνούν από μόνες τους, μέσα σε 4-5 μέρες.

Δροτσίλα

Εμφανίζεται με τη μορφή μικρών κόκκινων στιγμάτων, κυρίως στα σημεία του σώματος με πτυχές, όπως πίσω απ’ τα αφτιά, στο λαιμό και τις μασχάλες. Σε περιοχές δηλαδή που ιδρώνουν πολύ εύκολα και ο ιδρώτας δεν προλαβαίνει να στεγνώσει.

Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα δερματολογικά προβλήματα που εμφανίζεται στα μωρά μόλις βγουν από το μαιευτήριο και πάνε στο σπίτι. Για να προλάβετε το πρόβλημα, μη ζεσταίνετε πολύ το παιδικό δωμάτιο, διατηρείτε τη θερμοκρασία του στους 18-20ο Κελσίου, και μην ντύνετε το παιδί βαριά, από φόβο μην τυχόν και κρυώσει. Να θυμάστε πάντα ότι το νεογέννητο ζεσταίνεται τρεις φορές περισσότερο απ’ ό, τι οι ενήλικες.

Νινίδα

Μοιάζει με την πιτυρίδα και εμφανίζεται στο κεφαλάκι, τα φρύδια ή το μέτωπο του παιδιού. Οφείλεται σε υπερπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος του νεογνού. Μερικές φορές, η νινίδα μπορεί να εμφανιστεί και λόγω του ότι το κεφαλάκι του μωρού δεν ξεπλένεται καλά μετά το λούσιμο.
Αντιμετωπίζεται με τη χρήση ειδικών σαμπουάν ή με λίγο λαδάκι, με το οποίο αλείφονται οι προβληματικές περιοχές, 2 ώρες πριν το λούσιμο (οπότε τα κύτταρα μαλακώνουν και απομακρύνονται με το λούσιμο). Η νινίδα συνήθως υποχωρεί μόνη της έως τον έβδομο μήνα ζωής του μωρού.

Σύγκαμα

Πρόκειται για τον ερεθισμό του δέρματος συνήθως στις περιγεννητικές περιοχές. Κύριος ένοχος: η πάνα, στην οποία εγκλωβίζονται τα ούρα και τα κακά του μωρού. Το πρόβλημα δημιουργείται από την αμμωνία που περιέχουν τα ούρα, η οποία εισχωρεί στους πόρους του δέρματος και το ερεθίζει. Το δέρμα κοκκινίζει και μπορεί ακόμα και να «σκάσει», επιτρέποντας να εισχωρήσουν μικρόβια στον οργανισμό και τότε, το απλό σύγκαμα γίνεται παράτριμμα.

Τα υπαίτια μικρόβια βρίσκονται στις πάνες, οι οποίες δεν είναι αποστειρωμένες. Την κατάσταση επιβαρύνει επιπλέον το συνθετικό υλικό που τις περιβάλλει, οπότε αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, συνθήκες δηλαδή ευνοϊκές για την ανάπτυξη μυκήτων.

Για να προφυλάξετε το μωρό σας από αυτή την ταλαιπωρία δε χρειάζονται πολλά: τις περισσότερες φορές αρκεί να αφήσουμε την περιοχή στεγνή και ακάλυπτη για μερικές ώρες. Επίσης, στην αντιμετώπιση του παρατρίμματος βοηθούν το προσεκτικό πλύσιμο της ευαίσθητη περιοχή με άφθονο νερό, σχολαστικό στέγνωμα των πτυχών της περιοχής αυτής με καθαρή πετσέτα. Αν χρησιμοποιείτε κρέμες, σκουπίζετε προσεκτικά την περιοχή προτού τις εφαρμόσετε, διαφορετικά θα συγκρατήσουν την υγρασία και το παιδί σίγουρα θα συγκαεί.

Βρεφική ακμή

Πρόκειται για μικρά σπυράκια που περιέχουν σμήγμα και εμφανίζονται συχνά στο πρόσωπο του παιδιού. Οφείλονται στις ορμονικές διαταραχές που συμβαίνουν στον οργανισμό του παιδιού καθώς μεγαλώνει, οπότε αλλάζουν τα συστατικά της επιδερμίδας του.

Η βρεφική ακμή εμφανίζεται συνήθως μέχρι τον 1ο χρόνο ζωής του παιδιού και περνά από μόνη της. Σπάνια μπορεί να χρειασθεί ο παιδίατρος να χορηγήσει κάποιες αλοιφές, για να διευκολύνει την υποχώρησή της.

http://www.belife.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.