Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο?

Facebooktwitterpinterest

Με την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους της ζωής του.

Γιατί τόσο νωρίς?
Γιατί η τερηδόνα μπορεί να εμφανισθεί ακόμα και στη βρεφική ηλικία.
Γιατί η εγκαιρή ενημέρωση των γονιών είναι καθοριστική για την υγεία των δοντιών των παιδιών τους.

Γιατί είναι σημαντικά τα νεογιλά δόντια?
Γιατί εξασφαλίζουν τη μάσηση και την ομιλία,
Συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου και καθοδηγούν την ανατολή των μονίμων δοντιών. Προβλήματα στα νεογιλά δόντια όπως τερηδόνα, τραυματισμός και αποστήματα, επηρεάζουν άμεσα την υγεία των μονίμων δοντιών αλλά και γενικότερα την υγεία του παιδιού.

Υπάρχουν προβλήματα κατά την ανατολή των δοντιών?
Κατά την ανατολή των δοντιών μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως αυξημένη έκκριση σάλιου, εκνευρισμός, ανορεξία, πρησμένα ούλα ακόμη και πυρετός. Ο καθαρισμός του στόματος, οι ειδικοί πλαστικοί δακτύλιοι του εμπορίου, ένα παγωμένο ύφασμα ή ένα παγάκι τυλιγμένο σε γάζα, μπορούν να αποσυμφορίσουν τα ούλα και να ανακουφίσουν το παιδί.Σε επίμονες καταστάσεις μια δόση παυσίπονου το βράδυ θεωρείται δικαιολογημένη.

Μπορούν οι νόσοι τους στόματος, τερηδόνα και ουλίτιδα να προληφθούν?
Ναι. Η χρήση οδοντόβουρτσας και νήματος, ο περιορισμός υδατανθράκων και ειδικότερα της ζάχαρης από τη διατροφή μας και η χρήση φθορίου σε όλες τις μορφές του, αυξάνουν την αντίσταση των δοντιών και των ούλων στην προσβολή τους. Η καθιερωμένη επίσκεψη στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο μπορεί να προλάβει πολλά προβλήματα και αποτελεί βασική αρχή ενός ολοκληρωμένου προληπτικού προγράμματος.

Είναι το φθόριο ασφαλές?
Το φθόριο δεν είναι φάρμακο. Δεν θεραπεύει υπάρχουσα νόσο. Αποτελεί απλά ένα θαυμάσιο προληπτικό μέτρο ενάντια στην τερηδόνα. ΕΊναι απόλυτα ασφαλές. Σε ορισμένες περιοχές το φθόριο υπάρχει ως φυσικό στοιχείο στο πόσιμο νερό. Δυστυχως όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό του κυπριακού πληθυσμού δεν λαμβάνει το επαρκές φθόριο στο πόσιμο νερό, γι΄αυτό καλό είναι να επωφελούμαστε τη δράση του φθορίου και απο αλλες πηγές. Ο οδοντίατρος ειναι αυτός που θα σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για όλα τα μέσα που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται σήμερα στην οδοντιατρική για την πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας.

Τι είναι οι προληπτικές εμφράξεις (sealants)?
Οι προληπτικές εμφράξεις είναι λεπτά πλαστικά επιχρίσματα που καλύπτουν και προστατεύουν τις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών. Λόγω της μορφολογίας τους (βαθειές οπές και σχισμές) οι επιφάνειες αυτές δεν καθαρίζονται, οι τροφές και τα μικρόβια δεν απομακρύνονται εύκολα με το βούρτσισμα με αποτέλεσμα να προσβάλονται από τερηδόνα. Το υλικό που τοποθετείται (sealant) γεμίζει τις αύλακες του δοντιού και το προστατέυει.

Πόσο καιρό διαρκούν οι προληπτικές εμφράξεις?
Μια επάλειψη του υλικού διαρκεί περίπου 5 χρόνια. Πρέπει όμως να ελέγχεται σε τακτά διαστήματα από τον οδοντίατρο και να επανατοποθετείται όταν και όπου χρειάζεται. Συνεχίζει να δρα προστατευτικά για όσο διάστημα η έμφραξη παραμένει ακέραιη στη θέση της.

http://www.nkdentalcy.com/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.