Λαχανικά του χειμώνα

Facebooktwitterpinterest

Λάχανο

Το λάχανο, όπως και τα άλλα μέλη της οικογένειάς του (μπρόκολο, κουνουπίδι), καλλιεργείτο αρχικά στις περιοχές της Ασίας και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη το 600 π.Χ.

Στο 70% των μελετών αυτών, η κατανάλωση λάχανου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ιδιαίτερα του πνεύμονα, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Πέρα από την προστατευτική δράση τωνφυτοσυστατικών ενάντια στον καρκίνο, το λάχανο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ένα ακόμη αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Πρώτη αναφορά για το λαχανικό αυτό υπάρχει από τον 16ο αιώνα. Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους ευδοκιμούν στο Βέλγιο, στην περιοχή των Βρυξελλών Τα συστατικά που περιέχονται στα λαχανάκια Βρυξελλών ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και προστατεύουν από διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Σε ερευνητικό επίπεδο έχει φανεί ότι η προστατευτική επίδραση του λαχανικού αυτού είναι όμοια με των υπόλοιπων κραμβοειδών λαχανικών.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι μέλος της οικογένειας των κραμβοειδών λαχανικών και έχει τις ρίζες του στην Ιταλία. Επειδή το λαχανικό αυτό αποτελείται από πολλά τμήματα παρέχει ποικιλία γεύσεων. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η έντονη μυρωδιά που αναδύεται όταν μαγειρεύεται. Ερευνητές από το University of California, Berkeley στην Αμερική βρήκαν ότι η καταναλώση μπρόκολου τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου (Riby et al, 2000).

Κουνουπίδι

Στη Γαλλία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στα μέσα του 16ου αιώνα, και καλλιεργήθηκε έπειτα στις περιοχές της βόρειας Ευρώπης και στη Βρετανία. Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Τα οφέλη υγείας που συσχετίζονται με την κατανάλωση αυτού του λαχανικού είναι τα ίδια με αυτά των υπολοίπων κραμβοειδών λαχανικών και αφορούν την προστασία που παρέχει ενάντια στον καρκίνο και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Κινέζικο λάχανο

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, το κινέζικο λάχανο άρχισε να καλλιεργείται και να καταναλώνεται εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα, σε ανασκαφές που έγιναν σε μία αρχαία πόλη της Κίνας βρέθηκαν σπόροι κινέζικου λάχανου ηλικίας πάνω από

6000 ετών.

Η θρεπτική του αξία είναι υψηλότατη καθώς αποτελεί καλή πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Κατ’ αρχήν, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στοιχείο που δρα προστατευτικά έναντι της ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και προάγει την υγεία των αγγείων.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι ένα ζουμερό και τρυφερό λαχανικό, που καταναλώνεται εδώ και αιώνες.  Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια. Η καλλιέργειά του ξεκίνησε στις περιοχές της Μεσογείου και συγκεκριμένα στιςπεριοχές της Αιγύπτου. Τα σπαράγγια αποτελούν φυσικό διουρητικό. Η διουρητική τους δράση οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και στο αμινοξύ ασπαραγίνη, αλλά και στη χαμηλή περιεκτικότητα τους σε νάτριο.

Καρότo

Αρχικά, το καρότο καλλιεργήθηκε στις περιοχές της κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Στην Ευρώπη τα καρότα έγιναν δημοφιλή κατά την Αναγέννηση. Τα καρότα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικώνουσιών και είναι η κύρια πηγή προβιταμίνης Α (β-καροτένιο), με αποτέλεσμα να προστατεύουν από καρδιοπάθειες και καρκίνο, ενώ προάγουν και την καλή όραση. Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε καροτενοειδή, είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σκόρδο

Η ιστορία του σκόρδου είναι μεγάλη. Είναι από τα παλαιότερα φυτά που καλλιεργούνται στον κόσμο

και ευδοκιμούσε στην περιοχή της κεντρικής Ασίας εδώ και 5000 χρόνια.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει αντίστροφη σχέση με το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας και πιο συγκεκριμένα με το σχηματισμό «νανοπλάκας», η οποία αποτελείται από τα πρώτα στρώματα αθηρωματικής πλάκας που δημιουργούνται.

Ραπανάκια

Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α (περιέχουν υψηλέςσυγκεντρώσεις καροτενοειδών, όπως το β καροτένιο), βιταμινών C, Ε και Β6, φυλλικού οξέος, χαλκού, ασβεστίου και φυτικών ινών. Η ιστορία του λαχανικού αυτού είναι πολύ μεγάλη. Φαίνεται ότι ευδοκιμούσεπριν 4000 χρόνια στην Μέση Ανατολή, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι το εκτιμούσαν ιδιαίτερα και ανέπτυξαν νέες ποικιλίες. Η βιταμίνη Α που περιέχεται σε αυτά, προάγει τηνκαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος καιεπίσης βοηθά το σώμα να σχηματίσει και να διατηρήσει υγιείς τους ιστούς και ιδιαίτερα τις μεμβράνες των αρθρώσεων.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.