Κλεμπσιέλλα: Κανένα νέο κρούσμα στο Παπαγεωργίου

Κλεμπσιέλλα: Κανένα νέο κρούσμα στο Παπαγεωργίου Facebooktwitterpinterest

“Κανένα νέο κρούσμα μικροβιαιμίας από κλεμπσιέλλα, δεν έχει εμφανιστεί από τις 8 Νοεμβρίου σε νεογνά που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ανακοίνωσή του Κέντρου Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).”

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση από τις 2 έως και τις 7 Νοεμβρίου εμφανίστηκαν επτά κρούσματα ενώ τρία από τα νεογνά κατέληξαν. Πρόκειται για νεογνά πρόωρα, με χαμηλό βάρος γέννησης και σοβαρά νοσήματα.

“ Η κλεμπσιέλλα είναι ανθεκτικό μικρόβιο στα περισσότερα αντιβιοτικά ”

Το κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ που επισκέφθηκε τη Δευτέρα τη Μονάδα Νεογνών, για να ενημερωθεί για την κλινική πορεία και την εξέλιξη των περιστατικών συνέστησε αυστηρή εφαρμογή των μέτρων ελέγχου και απομόνωσης των περιστατικών, ευρεία περιβαλλοντική διερεύνηση. Ωστόσο καλό είναι να γνωρίζουμε ορισμένες βασικές πληροφορίες:
Τι είναι η κλεμπσιέλλα;

Η κλεμπσιέλλα είναι ένα επικίνδυνο μικρόβιο που αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή (χλωραμφελικόλη, ανοσοσφαιρίνες) και για χρόνια χορήγηση.

Το τελευταίο διάστημα σε πολλές χώρες της μεσογείου, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από κλεμπσιέλλα έχουν αυξηθεί πολύ. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη αντοχή που έχει αναπτύξει το μικρόβιο στα αντιβιοτικά.

Η κλεμπσιέλλα είναι ανθεκτικό μικρόβιο στα περισσότερα αντιβιοτικά, όπως πενικιλίνη και κεφαλοσπορίνη. Η κλεμπσιέλλα συνήθως αναπαράγεται ενδονοσοκομειακά καθώς οι συνθήκες στα νοσοκομεία ευνοούν την αναπαραγωγή της.
Τι προκαλεί;

Ανάλογα με την περιοχή του οργανισμού που θα προσβάλει μπορεί να προκαλέσει βακτηριαιμία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, διάρροια, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, λοίμωξη στους πνεύμονες κ.α.
Ποιοι κινδυνεύουν;

Στα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανήκουν τα νεογνά, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό, όσοι πάσχουν από διαβήτη, ή αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων.

PATHFINDER

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.