Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια μνήμης με ήπιο Αλτσχάιμερ

Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια μνήμης με ήπιο Αλτσχάιμερ Facebooktwitterpinterest

Ένα πειραματικό φάρμακο επέφερε μείωση 34% στην απώλεια μνήμης σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα Αλτσχάιμερ, στη διάρκεια μιας περιόδου θεραπείας 18 μηνών, όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly σε συνάντηση του αμερικανικού Νευρολογικού Συλλόγου, όμως ορισμένοι επιστήμονες εξέφρασαν την επιφύλαξή τους κατά πόσο όντως το φάρμακο έχει ουσιαστικά κλινικά αποτελέσματα.
Η εταιρεία θα επιδιώξει να πάρει έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ (FDA) για την εμπορική κυκλοφορία του φαρμάκου, το οποίο πάντως δεν φάνηκε να παρέχει κάποια οφέλη στους ασθενείς σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου.
Τον Αύγουστο, η Eli Lilly, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, είχε κάνει γνωστό ότι το υπό δοκιμή φάρμακο (solanezumab) δεν πληροί το βασικό στόχο συγκράτησης της επιδείνωσης της νόσου. Όμως ενώ σε άλλες περιπτώσεις, μετά από παρόμοιες αποτυχίες, ανταγωνιστικά φάρμακα έχουν εγκαταλειφθεί, η εταιρεία ήδη από τότε είχε αναφέρει πως υπήρχαν ενδείξεις ότι το φάρμακό της αναστέλλει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τουλάχιστον στο πρώιμο στάδιο της νόσου.
Τώρα, η εταιρεία παρουσίασε επίσημα στοιχεία από δύο κλινικές μελέτες που εστίασαν μόνο σε όσους είχαν ήπιο Αλτσχάιμερ και υποστήριξε ότι το πειραματικό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ασθενείς, αν και, σύμφωνα με αναλυτές, θα πρέπει να γίνουν νέες κλινικές δοκιμές προτού η FDA κληθεί να εγκρίνει τη νέα δραστική ουσία. Η μία μελέτη έδειξε μείωση 42% στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών (μνήμη κλπ), που θεωρήθηκε στατιστικά σημαντική, ενώ η δεύτερη μια μείωση 20%, που αντίθετα δεν θεωρήθηκε στατιστικά σημαντική. Συνδυάζοντας στοιχεία από αυτές τις δύο μελέτες, η Lilly ανακοίνωσε μείωση 34% χάρη στο πειραματικό φάρμακο.
Περίπου 35 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι πάσχουν από τη νευροεκφυλιστική νόσο για την οποία ακόμα δεν έχει βρεθεί θεραπεία, ενώ το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες δεκαετίες, καθώς ο πληθυσμός ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες γερνάει. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν καν φάρμακα που να επιβραδύνουν πραγματικά την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Οποιοδήποτε φάρμακο πετύχαινε κάτι τέτοιο, θα αποδεικνυόταν «χρυσωρυχείο» για κάθε φαρμακευτική εταιρία.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Lilly, δεν δείχνουν ότι το solanezumab παρέχει προστασία έναντι της απώλειας των φυσικών/σωματικών λειτουργιών εξαιτίας της νόσου. Ο δρ Ρόναλντ Πίτερσεν, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Αλτσχάιμερ της Κλινικής Mayo, εμφανίστηκε επιφυλακτικός κατά πόσο η δράση του υπό δοκιμή φαρμάκου στο νοητικό πεδίο έχει αποτέλεσμα από κλινική άποψη, πέρα από τη στατιστική.
Ακόμα πιο αρνητικός, ο καθηγητής νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Ντέηβιντ Ντράκμαν δήλωσε ότι «τα ευρήματα θα μπορούν να θεωρηθούν σημαντικά. Δεν απέδειξαν ότι το φάρμακο δουλεύει».
http://www.pro.com.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.