Παγκόσμια Ημέρα Όρασης

Facebooktwitterpinterest

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης γιορτάζεται φέτος στις 11 Οκτωβρίου (την δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου) με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού για την Πρόληψη της Τύφλωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στόχος των δύο οργανώσεων, είναι μια προσπάθεια ώστε να στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης (μερικής ή ολικής) και των επιπτώσεων που έχει στον πάσχοντα και το περιβάλλον του. Ταυτόχρονα στοχεύει στο να διαφωτίσει το κοινό σχετικά με το πρόβλημα αλλά και τις υπάρχουσες θεραπευτικές λύσεις για την αποκατάσταση της όρασης.

Οι δύο αυτές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει συνεργατικά το πρόγραμμα «2020: Δικαίωμα στην Όραση», που στοχεύει στην πρόληψη της τύφλωσης, στην ενημέρωση των ασθενών και στον περιορισμό των τυφλών ως το 2020.

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης είναι λοιπόν μια ημέρα συνειδητοποίησης που εστιάζει την παγκόσμια προσοχή στην τύφλωση, στα προβλήματα όρασης και στην αποκατάσταση των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Το μέγεθος των προβλημάτων όρασης και της τύφλωσης, καθώς και οι αιτίες τους, έχουν εκτιμηθεί από τον ΠΟΥ και τα δεδομένα είναι πρόσφατα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των ατόμων όλων των ηλικιών με προβλήματα όρασης εκτιμάται ότι είναι 285 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 39 εκατομμύρια είναι τυφλοί. Το 82% των τυφλών είναι άτομα ηλικίας από 50 ετών και πάνω.

Υπολογίζεται ότι από αυτά τα 39 εκατομμύρια τυφλών παγκοσμίως, το 80% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν, ακόμα και να ιαθούν.

Από τα στοιχεία που έχουμε προκύπτει ότι στις Ευρωπαϊκές χώρες, σχεδόν το 70% των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης, πάσχει από παθήσεις τις ωχράς κηλίδας.

Κυριότερες παθήσεις της ωχράς κηλίδας είναι:

Α) H ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας                                                          

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του οφθαλμού (ΗΕΩ), είναι πάθηση που προσβάλλει άτομα άνω των 60 ετών και αποτελεί τη συχνότερη αιτία τυφλότητας της τρίτης ηλικίας στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου.

Β) Tο διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας

Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων εργασιακής ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη

Γ) το οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς

Το οίδημα που προκαλείται θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς είναι μια συχνή αγγειακή αιτία τύφλωσης ενηλίκων

Για κάθε ιατρική ανάγκη ισχύει ότι η πρόληψη πρέπει να είναι σημαντική. Το ίδιο και η σωστή και έγκαιρη διάγνωση που προηγείται της θεραπείας.

Είναι επιτακτική η ανάγκη λοιπόν να τονιστεί ότι υπάρχουν 2 συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες: οι ηλικιωμένοι και οι διαβητικοί, οι οποίοι πρέπει να κάνουν ετήσιο τακτικό έλεγχο και επανέλεγχο στον οφθαλμίατρο τους. Αυτός ο έλεγχος είναι επιβεβλημένος αν δεν θέλουν να αποκτήσουν προβλήματα όρασης και  επ’ ουδενί δεν πρέπει να αμελείται.

Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε 5 λεπτά ένας συνάνθρωπος μας τυφλώνεται. Κι ότι όπως είπαμε, στις περισσότερες περιπτώσεις η τυφλότητα (μερική ή ολική) μπορεί να αποφευχθεί.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.