Το dabigatran προλαμβάνει τα ισχαιμικά εγκεφαλικά και παράλληλα μειώνει την ενδοκρανιακή αιμορραγία.

dabigatran Facebooktwitterpinterest

Η κλινική εμπειρία με το dabigatran ξεπερνά το φράγμα του ενός εκατομμυρίου ασθενών-ετών θεραπείας.

40.000 άτομα υπολογίζεται ότι έχουν σωθεί από εγκεφαλικό που σχετίζεται με μη- βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή.

Μόναχο, Γερμανία, Σεπτέμβριος 2012 –

Η Boehringer Ingelheim ανακοίνωσε στο πρόσφατο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο της Γερμανίας ότι η συνολική εμπειρία θεραπείας με dabigatran ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ασθενείς-έτη στην πρόληψη θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε ασθενείς μετά από χειρουργείο και σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή(ΚΜ), παρέχοντας το μεγαλύτερο όγκο κλινικής εμπειρίας ανάμεσα σε όλα τα καινούρια χορηγούμενα από το στόμα αντιπηκτικά. Η ανακοίνωση αυτή επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη που έχουν οι γιατροί στο dabigatran για την αποτελεσματική πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και της συστηματικής εμβολής σε ασθενείς με μη βαλβιδική ΚΜ και επεισόδια φλεβικής θρομβοεμβολής μετά από εκλεκτικη επέμβαση ολικής αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος.

Η εμπειρία του ενός εκατομμύριου ασθενών-ετών θεραπείας είναι πρωτόγνωρη για ένα καινούριο από του στόματος αντιπηκτικό και τονίζει την ευρεία υιοθέτηση του dabigatran σε πάνω από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο μετά από έγκριση των αρμοδίων αρχών, στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με ΚΜ. Αυτό το επίπεδο κλινικής χρήσης καταδεικνύει ευρεία αποδοχή του σημαντικού οφέλους που επέδειξε το dabigatran στην κλινική μελέτη RE-LY® ≠2,3 [1], και την θετική σχέση οφέλους-κινδύνου, όπως πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων4 .

“Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις αυτή τη θεραπεία να γίνεται αποδεκτή και να υιοθετείται σε όλο τον κόσμο προς όφελος των ασθενών που προστατεύονται από τα θρομβοεμβολικά συμβάντα”, σχολίασε ο καθηγητής Klaus Dugi, Corporate Senior Vice President Medicine της Boehringer Ingelheim. «Ένα εκατομμύριο ασθενείς-έτη αποτελεί σημαντικό ορόσημο, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το πόσα πιθανά εγκεφαλικά έχει αποτρέψει η θεραπεία μας, προστατεύοντας ασθενείς και τις οικογένειές τους από τον αντίκτυπο αυτού του καταστροφικού συμβάντος» .

Τα οφέλη του dabigatran στην πρόληψη εγκεφαλικών σε ασθενείς με μη- βαλβιδική ΚΜ συγκριτικά με την απουσία θεραπείας προκύπτουν από τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, που παρατηρήθηκε στη βασική κλινική μελέτη RE-LY® 2,3 και από τη σύγκριση με παλαιότερες δοκιμές σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία 5,6. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική πραγματική χορήγηση του dabigatran, μετά από την πρώτη έγκρισή του στην ένδειξη αυτή, υπολογίζεται ότι το dabigatran μπορεί να έχει αποτρέψει ήδη μέχρι και 40.000 εγκεφαλικά σε ασθενείς με μη-βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με την απουσία θεραπείας1-3,5,6.

Σχολιάζοντας τα νέα, ο Καθηγητής Hans- Christoph Diener , Τμήμα Νευρολογίας, Πανεπιστήμιο Duisburg- Essen, Γερμανία δήλωσε: «Η πρόληψη του ισχαιμικού εγκεφαλικού είναι υψίστης κλινικής σημασίας για επαγγελματίες υγείας που παρακολουθούν ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Με χορήγηση 150 mg dabigatran δυο φορές την ημέρα, οι ιατροί διαθέτουν μια θεραπεία που προλαμβάνει περισσότερα ισχαιμικά εγκεφαλικά από την καλά ελεγχόμενη βαρφαρίνη και παράλληλα μειώνει την ενδοκρανιακή αιμορραγία. Ο εκτιμώμενος αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων που αποτράπηκαν καταδεικνύει την καταλληλότητα του dabigatran ως μιας ασφαλούς και αποτελεσματικής θεραπείας πρόληψης για ασθενείς με ΚΜ που διατρέχουν κίνδυνο εγκεφαλικού.»

Το dabigatran 150 mg 2 φορές την ημέρα είναι το μοναδικό καινούργιο από του στόματος αντιπηκτικό, η μελέτη του οποίου έδειξε σημαντική μείωση ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με μη-βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή, σε σχέση με τη βαρφαρίνη, προσφέροντας σχετική μείωση κινδύνου της τάξης του 25%2,3. Στη RE-LY®, μια προοπτική, τυχαιοποιημένη, ανοιχτή με τυφλή αξιολόγηση τελικού σημείου μελέτη, η χορήγηση 150mg dabigatran 2φορές την ημέρα παρείχε μείωση του συνολικού κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου και συστηματικής εμβολής κατά 35%, έναντι της βαρφαρίνης (, διάμεση τιμή TTR 67%7)2,3. Το dabigatran 110 mg 2 φορές την ημέρα, το οποίο ενδείκνυται για ορισμένους ασθενείς, αποδείχθηκε ότι είναι μη κατώτερο σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου και συστηματικής εμβολής2,3. Και οι δύο δόσεις του dabigatran σχετίστηκαν με σημαντικά χαμηλότερη συνολική, ενδοκρανιακή και απειλητική για τη ζωή αιμορραγία, σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη και το dabigatran 110mg 2 φορές την ημέρα παρουσίασε, επιπλέον, σημαντικά χαμηλότερη μείζονα αιμορραγία έναντι της βαρφαρίνης.2,3

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.