Ακράτεια Ούρων και τρόποι αντιμετώπισής της.

Ουρολοίμωξη ή ασυμπτωματική μικροβιουρία; Facebooktwitterpinterest

Ακράτεια Ούρων και πώς να την αντιμετώπισετε!Ακράτεια Ούρων και πώς να την αντιμετώπισετε!

Ως ακράτεια ούρων ορίζεται η ακούσια (μη ηθελημένη) απώλεια ούρων. Αποτελεί ένα κοινό σύμπτωμα το οποίο επηρεάζει όλες τις ηλικίες και υπάρχει ένα ευρύ φάσμα όσον αφορά την σοβαρότητα και την φύση των συμπτωμάτων.

Αν και οι μελέτες είναι συχνά περιορισμένες λόγω της απροθυμίας των γυναικών να αποκαλύψουν στον γυναικολόγο τους ότι έχουν απώλεια ούρων, εν τούτοις στην Αμερική δεκαπέντε εκατομμύρια γυναίκες την αντιμετωπίζουν! Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε πως η απώλεια ούρων ‘εγγίζει’ μία στις δέκα γυναίκες κάτω των 60 ετών και 3-4 γυναίκες κάτω των 60 ετών.

Η ακράτεια εμφανίζεται όταν χάνει η ουρήθρα την στήριξή της από τα τοιχώματα του κόλπου. Η υπερδραστήρια κύστη συνδέεται στενά με την ακράτεια, και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως η συχνουρία, η αϋπνία που οφείλεται στην ανάγκη για ούρηση τη νύχτα, η διαρροή ούρων, και ακόμη και το ‘βρέξιμο’ του κρεβατιού..

Μια υπερδραστήρια κύστη προκαλείται συχνά από ‘πέτρες’ – λίθους της ουροδόχου κύστεως, μια χειρουργική επέμβαση ή κάποια νευρολογική νόσο. Μεταξύ των βασικών παραγόντων κινδύνου για την ακράτεια είναι επίσης το αυξημένο βάρος, το κάπνισμα, η εγκυμοσύνη, το άγχος και οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστεως, όπως η κυστίτιδα.

Εκτός από το να είναι ένα φυσικό πρόβλημα υγείας, μπορεί να οδηγήσει και σε συναισθηματικό πρόβλημα και θέμα ψυχικής υγείας. Η συχνή ούρηση μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα. Το αποτέλεσμα είναι, πολλές γυναίκες που πάσχουν από ακράτεια να γίνονται κοινωνικά ανενεργείς, εγκαταλείποντας τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, σταματώντας ακόμα και τις συναναστροφές τους με άλλους ανθρώπους.

Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν ή να χειροτερεύσουν την ακράτεια είναι ο τοκετός, με την ηλικία και την εμμηνόπαυση να συμβάλλουν στο πρόβλημα. Ο κολπικός τοκετός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην πύελο επειδή η πίεση της κεφαλής του εμβρύου μετατοπίζει και τεντώνει τα μέρη της πυελικής ανατομίας, δηλαδή, τα τοιχώματα του κόλπου. Με την έναρξη της εμμηνόπαυσης οι γυναίκες εμφανίζουν ανεπάρκεια οιστρογόνων η οποία λεπταίνει τα τοιχώματα του κόλπου και παρεμποδίζει το σωστό κλείσιμο των τοιχωμάτων της ουρήθρας.

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, για την αντιμετώπισή της είναι να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας. Θα σας πάρει ένα ιστορικό ,θα σας εξετάσει με κάποιες συγκεκριμένες δοκιμασίες και εν συνεχεία θα σας υποδείξει τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθείτε (ούρων, ουροδυναμικός έλεγχος) για να βάλουμε την διάγνωση και να μάθουμε ποιόν τύπο ακράτειας ούρων έχετε! Γνωρίζοντας τον τύπο, θα μπορέσει ο γυναικολόγος σας να σας δώσει τις σωστές οδηγίες-συστάσεις( απώλεια βάρους, εξάσκηση της κύστης σας με ασκήσεις) καθώς και να σας υποδείξει τον δέοντα τρόπο αντιμετώπισης) με φυσικοθεραπεία, φαρμακευτικά, με αλλαγές συμπεριφοράς ακόμα και χειρουργικά.

Το πιο σημαντικό μήνυμα για τις γυναίκες που υποφέρουν από οποιαδήποτε μορφή ακράτειας ούρων είναι ότι σε 80 με 90 τοις εκατό των ανθρώπων μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά ή ακόμη και να θεραπευτεί- μην φοβάστε και μήν ντρέπεστε- ενημερώστε τον γιατρό σας για να σας βοηθήσει!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.