Συντηρητική θεραπεία της ακράτειας: Νέα μέθοδος NeoControl

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι το Neocontrol και ποιες γυναίκες αφορά

Εντυπωσιακά είναι τα θεραπευτικά οφέλη που προσφέρει η πρωτοποριακή, μη χειρουργική  και εντελώς ανώδυνη θεραπεία Neocontrol στην αντιμετώπιση της γυναικείας ακράτειας από προσπάθεια ή μικτού τύπου, δηλαδή τον συνδυασμό ακράτειας από προσπάθεια και επιτακτική ανάγκη.

Η συγκεκριμένη θεραπεία της ακράτειας αφορά κυρίως γυναίκες που εμφανίζουν ακράτεια ούρων λόγω αποδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους, δηλαδή των μυών της βάσης της λεκάνης, η οποία οφείλεται σε προχωρημένη ηλικία, σε βλάβες κατά τον τοκετό, σε νευρολογική βλάβη ή αποτελεί συνδυασμό αυτών των παραγόντων.

Σε αντίθεση με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, το Neocontrol γυμνάζει ταυτόχρονα όλους τους μυς του πυελικού εδάφους με σκοπό να τους ενδυναμώσει και να επαναφέρει  τον έλεγχο της κύστης. Το σύστημα βασίζεται στην Εξωσωματική Μαγνητική Νευρική Διέγερση, μια επαναστατική τεχνολογία εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, που παράγει έντονα εστιασμένα, παλμικά μαγνητικά πεδία.

Πώς γίνεται η θεραπεία της ακράτειας με το Neocontrol

  • Κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο πρέπει να φοράτε απλά άνετα ρούχα (όχι πολύ σκληρά π.χ. τζιν).
  • Στη συνέχεια κάθεστε στην ειδική, αναπαυτική καρέκλα που επιτρέπει στα μαγνητικά πεδία να στοχεύουν με ευκολία τους μυς που βρίσκονται στη βάση της λεκάνης και ελέγχουν την ακράτεια.
  • Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, τα μαγνητικά πεδία διαπερνούν ρούχα, οστά και μαλακούς ιστούς, διεγείροντας τα νευρικά κύτταρα.
gynaika-karekla gynaika-karekla1

Τι αισθάνεστε κατά τη συνεδρία

Αυτό που θα αισθανθείτε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας είναι μόνο μια ελαφρά δόνηση. Οι μύες συσπώνται και χαλαρώνουν με κάθε μαγνητικό παλμό, εφόσον όμως αυτή η συχνότητα δεν υπερβαίνει την ικανότητά τους να συσπώνται και να χαλαρώνουν. Η σύσπαση και χαλάρωση των μυών γίνεται όπως ακριβώς και με τις ασκήσεις Kegel, ενώ συνολικά σε κάθε συνεδρία επιτυγχάνονται περίπου 18.000 μυικές συσπάσεις.

Πόσος χρόνος απαιτείται για να φανούν τα αποτελέσματα του Neocontrol

Η διάρκεια της θεραπείας της ακράτειας με τη μέθοδο Neocontrol εξαρτάται από το πρόβλημα που εμφανίζει κάθε γυναίκα. Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά με παύσεις 2-3 λεπτών ανά δεκάλεπτο. Ο μέγιστος αριθμός συνεδριών είναι 2 – 3 φορές την εβδομάδα ενώ η θεραπεία θα χρειαστεί τουλάχιστον 6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρχικά οι μύες του πυελικού εδάφους. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επανάληψη του κύκλου των συνεδριών σε τακτά διαστήματα, ώστε να διατηρηθεί ο έλεγχος των μυών.

neocontrol-akrateia

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της μεθόδου στην αντιμετώπιση της γυναικείας ακράτειας

Συνήθως τα καλύτερα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά έπειτα από 20 συνεδρίες. O βαθμός βελτίωσης των συμπτωμάτων διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, ωστόσο τα δεδομένα που έχουν προκύψει από κλινικές μελέτες είναι εντυπωσιακά. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που συμπλήρωσαν 6 εβδομάδες θεραπείας της ακράτειας με το σύστημα Neocontrol, βρήκαν οριστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα της ακράτειας ενώ 8 στις 10 δήλωσαν ότι είδαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματά τους.

Στις λίγες περιπτώσεις όπου δεν παρατηρείται μεγάλη διαφορά στα συμπτώματα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, χρειάζεται ενδεχομένως να εξετασθεί, σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα ιατρό, η επιλογή άλλης θεραπείας, περισσότερο επεμβατικής. Για τις γυναίκες πάντως που αντιμετωπίζουν τη χειρουργική επέμβαση ως την τελευταία λύση για την αποκατάσταση της ακράτειας ούρων, η μέθοδος Neocontrol αποτελεί την ιδανική επιλογή.

akrateia-ouron-stis-gynaikes

Η θεραπεία αφορά και γυναίκες μετά τον τοκετό

Η θεραπεία της ακράτειας με τη μέθοδο Neocontrol μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της λοχείας προκειμένου να ενδυναμωθούν οι μύες και να επιτευχθεί σύσφιξη του περινέου που έχει χαλαρώσει κατά την κύηση λόγω των ορμονών, της αύξησης της πίεσης ή της δυσκοιλιότητας. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι με την εκγύμναση των μυών, βελτιώνεται η αίσθηση ικανοποίησης κατά την επαφή λόγω της σύσφιξης των τοιχωμάτων του κόλπου αλλά και της καλύτερης αιματικής ροής.

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η μέθοδος Neocontrol

  • Εγκυμοσύνη
  • Εμφυτευμένος βηματοδότης ή απινιδωτής
  • Μεταλλικά εμφυτεύματα
  • Ασθενείς με σπιράλ

Σταύρος Αθανασίου,
Μαιευτήρας Χειρουργός-Γυναικολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.