Οστεομυελίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Πολλές φορές αμελούμε όταν το παιδί μας, μας λέει ότι πονά το χέρι ή το πόδι του. Πρέπει να ελέγχουμε τι συμβαίνει. Μπορεί να μην συμβαίνει τίποτα μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό. Από τα σοβαρά μπορεί να είναι οστεομυελίτιδα.
Τι είναι οστεομυελίτιδα.
Λοίμωξη του οστού και του μυελού του οστού, που παρουσιάζεται πιο συχνά στα παιδιά παρά στους ενήλικους. Συνήθως προσβάλλει τα μακρά οστά των χεριών και των ποδιών και τα οστά της σπονδυλικής στήλης.
Η λοίμωξη μπορεί ν’ ακολουθήσει ένα κάταγμα, αν το οστό τρυπήσει το δέρμα ή να προκληθεί από βακτηρίδια που φτάνουν στο οστό με το αίμα. Η αρρώστια τυπικά αρχίζει απότομα και το παιδί παραπονιέται για δυνατό πόνο στο προσβεβλημένο οστό. Συχνά, επάνω από την προσβεβλημένη περιοχή εμφανίζεται ερυθρότητα και οίδημα.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, πονοκέφαλος, ρίγη, απώλεια όρεξης, γενική κόπωση και αδυναμία χρήσης των προσβεβλημένων άκρων.
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με κλινικές εξετάσεις, με ακτινογραφία και σπινθηρογράφημα των οστών. Η θεραπεία περιλαμβάνει κατάλληλη αντιβίωση μετά από καλλιέργεια αίματος. Το άκρο μπορεί να χρειαστεί να μπει σε νάρθηκα.
Με έγκαιρη θεραπεία, η οστεομυελίτιδα συχνά υποχωρεί πλήρως. Αν η λοίμωξη δεν αντιδράσει στα αντιβιοτικά, μπορεί να χρειαστεί εγχείρηση.
Άρα συνετό θα ήταν να μην αμελούμε αυτό που αναφέρουν τα παιδιά.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.