Η διαβητική νευροπάθεια στα πόδια.

Facebooktwitterpinterest

Η διαβητική νευροπάθεια είναι η κυριότερη αιτία που οδηγεί στο διαβητικό πόδι, με κίνδυνο ο ασθενής που έχει σακχαρώδη διαβήτη να υποστεί ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο.

Η διαβητική νευροπάθεια για να διαγνωσθεί πρέπει να γίνει ενδελεχής κλινική εξέταση από τον διαβητολόγο σε συνδυασμό με τα συμπτώματα που αναφέρει ο ασθενής. Τα συμπτώματα από μόνα τους μπορούν να δώσουν αρκετές πληροφορίες τόσο για την ύπαρξη της διαβητικής νευροπάθειας όσο και της βαρύτητά της. Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις για να εκτιμήσεις την κατάσταση των ποδιών σου:
Τι είναι αυτό που αισθάνεσαι; -κάψιμο, τσιμπήματα, μούδιασμα (2 πόντοι); Κόπωση, κράμπες, πόνο (1 πόντο). Το μέγιστο που μπορείς να πάρεις είναι 2 πόντοι.
Που ακριβώς νιώθεις τα συμπτώματα;- στα πόδια χαμηλά (2 πόντους); Στις γάμπες (1 πόντο); Πουθενά (0 πόντους). Το μέγιστο που μπορείς να πάρεις είναι 2 πόντοι.
Σε έχουν ποτέ ξυπνήσει τα συμπτώματα το βράδυ; -Ναι (1 πόντος)
Τι ώρα σε πιάνουν τα συμπτώματα; -Χειρότερα τη νύχτα (2 πόντους), το ίδιο πρωί και βράδυ (1 πόντο), μόνο το πρωί (0 πόντους). Το μέγιστο που μπορείς να πάρεις είναι 2 πόντους.
Πως ανακουφίζονται τα συμπτώματα; Με το περπάτημα (2 πόντους), με την ορθοστασία (1 πόντος), καθισμένος, ξαπλωμένος, ή δεν περνάνε καθόλου (0 πόντους). Το μέγιστο που μπορείς να πάρεις είναι 2 πόντους.
Άθροισε τους πόντους:
0-2 πόντοι φυσιολογικό αποτέλεσμα
3-4 ήπια συμπτώματα διαβητικής νευροπάθειας
5-6 μέτρια συμπτώματα διαβητικής νευροπάθειας
7-9 σοβαρά συμπτώματα διαβητικής νευροπάθειας
Αν έχετε κάποιου βαθμού συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτείτε διαβητολόγο που έχει εξειδικευτεί στο διαβητικό πόδι. Αλλά και αν δεν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να κάνετε μια ετήσια εξέταση στα πόδια.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.