Μια ένεση τη βδομάδα για το σάκχαρο

Facebooktwitterpinterest

Συνεχείς ενέσεις τέλος για τη ρύθμιση του σακχάρου. Αυτήν την ελπίδα γεννά ένα νέο φάρμακο που θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας μέσα στο 2012. Μια νέα ένεση τη βδομάδα θα είναι αρκετή για να διατηρεί στα κατάλληλα επίπεδα το σάκχαρο και να προσφέρει καλύτερη ποιότητα στην καθημερινή ζωή των διαβητικών.

«Το νέο φάρμακο σε ενέσιμη μορφή έχει τη δραστική ουσία εξενατίδη, που ανήκει στην κατηγορία των ινκρετινομιμητικών και θα διευκολύνει σημαντικά τους διαβητικούς στη ρύθμιση του σακχάρου», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Νοσηλευτικής στο ΑΤΕΙ-Θ και πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ), Κυριάκος Καζάκος, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 25ο ετήσιο συνέδριο της εταιρίας που θα γίνει στις 10-12 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ανακούφιση πάντως αναμένεται να φέρει στους διαβητικούς και η εφαρμογή του «τεχνητού παγκρέατος», που βρίσκεται σε φάση κλινικών δοκιμών. Οπως τονίστηκε, η επιστήμη βρίσκεται πολύ κοντά πλέον στη χρήση αυτής της συσκευής, που θα ρυθμίζει το σάκχαρο του διαβητικού 24 ώρες το 24ωρο. Αρκεί να την έχει μαζί του, καθώς θα είναι φορητή ή εμφυτεύσιμη.

Μέχρι τότε και σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί προτάσσουν την πρόληψη, τουλάχιστον για το διαβήτη τύπου 2 για τον οποίο είναι εφικτό. «Το 90% των ασθενών έχουν διαβήτη τύπου 2, που μπορεί να εισβάλει ύπουλα, ακόμη και χωρίς καθόλου συμπτώματα. Γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ο προληπτικός έλεγχος, ιδίως στα άτομα με κληρονομικό ιστορικό διαβήτη, παχυσαρκία και ηλικία μεγαλύτερη από 46 ετών. Σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 1, για τον οποίο δεν υπάρχει προς το παρόν πρόληψη, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 η συχνή σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή μπορούν να καθυστερήσουν ή και να αποτρέψουν την εμφάνιση», ανέφερε ο παθολόγος διαβητολόγος και γενικός γραμματέας της εταιρίας, Εμμανουήλ Πάγκαλος.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση που όχι μόνο δεν κάνει διακρίσεις αλλά καλπάζει. Τουλάχιστον 800.000 Ελληνες είναι διαβητικοί, ενώ σε όλο τον κόσμο οι πάσχοντες φτάνουν τα 280 εκατομμύρια. Για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ασθενών ευθύνονται κυρίως η αύξηση του μέσου όρου ζωής και ο σύγχρονος τρόπος ζωής που απέχει αρκετά από τη σωστή διατροφή και την άσκηση.

Δωρεάν μετρήσεις

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, η ΔΕΒΕ καλεί τους πολίτες να υποβληθούν σε δωρεάν μετρήσεις του σακχάρου αίματος και να ενημερωθούν για το διαβήτη στο ειδικό περίπτερο που θα λειτουργήσει στην πλατεία Αριστοτέλους, μεθαύριο Παρασκευή, στις 11.00-16.00. Παράλληλα, στις 13 Νοεμβρίου διοργανώνεται ημερίδα για το κοινό με θέμα «Νεότερα δεδομένα στο σακχαρώδη διαβήτη», στις 10.30-14.00, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Πάλας».

http://www.agelioforos.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.