Δύο μικρά μυστικά για το Σακχαρώδη Διαβήτη

Facebooktwitterpinterest

1ον. Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα.
Προτιμάτε τη σκάλα αντί για το ασανσέρ. Για τα καθημερινά ψώνια πείτε ναι στο περπάτημα, ΟΧΙ στο αυτοκίνητο.
Η κηπουρική και ο χορός αποτελούν ευχάριστες δραστηριότητες.
Καθημερινό περπάτημα 30-40 λεπτών είναι πολύ ωφέλιμο. Οι καρδιοπαθείς πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ κοπώσεως πριν την έναρξη της άσκησης. Ο εξειδικευμένος στην καρδιακή αποκατάσταση φυσικοθεραπευτής θα επιλέξει ασφαλές και ωφέλιμο πρόγραμμα γυμναστικής.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ασθενείς που κάνουν χρήση ινσουλίνης πρέπει:

-αν λαμβάνουν βασική ινσουλίνη το βράδυ και είναι καλώς ρυθμισμένοι και προγραμματίζουν δραστηριότητα που απαιτεί σωματική κόπωση πχ πολύωρο περπάτημα, δουλειές στον κήπο ή το σπίτι ή πρόκειται να αποφύγουν γεύμα πρέπει το προηγούμενο βράδυ να κάνουν λιγότερες μονάδες ινσουλίνης.

-αν κάνουν υπερταχεία προγευματική ινσουλίνη και ακολουθεί έντονη κόπωση, να κάνουν λιγότερες μονάδες ινσουλίνης και οπωσδήποτε να κάνουν διαλείμματα ξεκούρασης, να φάνε κάτι αμυλούχο και να μετρήσουν το σάκχαρο τους.

-αν λαμβάνουν ινσουλινοεκκριτικά δισκία όπως σουλφονυλουρίες ή γλινίδες πρέπει είτε να τα παραλείψουν κάποιο από αυτά είτε να καταναλώσουν περισσότερη αμυλούχο τροφή.

ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ: ο διαβητικός μαθαίνει τον οργανισμό του με την κατεύθυνση του διαβητολόγου του. Μαθαίνει σιγά σιγά πως ανταποκρίνεται το σώμα του στην άσκηση, στα φάρμακα και στην πρόσληψη τροφής. Έτσι απολαμβάνει τη ζωή και όλες τις δραστηριότητες που του αρέσουν, ανεξάρτητος και αισιόδοξος.

2ον. Υπογλυκαιμία.
Όταν το σάκχαρο του αίματος πέσει κάτω από 65mg/dl σημαίνει ότι έχετε υπογλυκαιμία. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι: ζάλη, μούδιασμα, εφίδρωση, θαμπάδα στην όραση, τρόμος χειρών, δυσκολία συγκέντρωσης, έντονη πείνα. Όταν την υποψιαζόμαστε πρέπει να μετράμε το σάκχαρο μας. Συνήθως οφείλεται σε παράλειψη γευμάτων, έντονη άσκηση, γεύματα χωρίς υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικό, φρούτα), λήψη αντιδιαβητικών φαρμάκων. Προλαμβάνετε με μικρά και συχνά γεύματα. Αντιμετωπίζετε με μέλι ή ½ -1 ποτήρι χυμό (όχι light)και όταν νιώσετε καλύτερα φάτε 1 φέτα ψωμί ή γιαούρτι ή 1 φρούτο. Η σοκολάτα και τα μπισκότα δεν βοηθάνε. Μετά από κάθε επεισόδιο πρέπει να αναρωτηθείτε που οφείλετε, να καταγράψετε τις συνθήκες πχ τι φάρμακα πήρατε, πότε, αν φάγατε, αν κουραστήκατε πολύ από κάποια δουλειά. Συζητήστε τα με τον διαβητολόγο σας. Αν βέβαια τα επίπεδα σακχάρου είναι μόνιμα πολύ πάνω από το 120-130mg/dl δεν κινδυνεύετε από υπογλυκαιμία αλλά από τις επιπλοκές του αρρύθμιστου διαβήτη

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.