Δοκιμαστική θεραπεία τύφλωσης, με εμβρυικά βλαστικά κύτταρα

Facebooktwitterpinterest

Για πρώτη φορά στον κόσμο οι επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν εν μέρει δύο ανθρώπους που έπασχαν από μια εκφυλιστική μορφή τύφλωσης, χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή μέθοδο εισαγωγής στα μάτια τους εμβρυικών βλαστικών κυττάρων και μάλιστα χωρίς να υπάρξουν οποιεσδήποτε παρενέργειες.

Το επίτευγμα που επέφερε μερική αποκατάσταση της όρασης, χαιρετίστηκε ως ελπιδοφόρο από τη διεθνή ιατρική κοινότητα, ενώ δημιουργεί προσδοκίες για την ευρύτερη αξιοποίηση των βλαστοκυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς στο μέλλον.

Οι ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Advanced Cell Technology (ACT) και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος ‘Αντζελες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με το BBC, τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, το “Science” και τους “Τάιμς της Ν.Υόρκης”, ολοκλήρωσαν το πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών, ώστε να αποδείξουν σε λίγους εθελοντές (προς το παρόν δύο γυναίκες στις ΗΠΑ) ότι η θεραπεία είναι εφικτή και ασφαλής.

Η θετική έκβαση ανοίγει τον δρόμο για να διευρυνθεί σε δεύτερο στάδιο η εφαρμογή της τεχνικής στις ΗΠΑ και παράλληλα να ξεκινήσει το πρώτο στάδιο στην Ευρώπη, όπου μόλις άρχισαν οι πρώτες δοκιμές.
http://news.pathfinder.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.