Νέα εποχή στον τομέα της πρόληψης για πολλές ασθένειες ανοίγουν τα γενετικά τεστ

Facebooktwitterpinterest

Πιο κοντά στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, όπως αυτές της καρδιάς, υπόσχεται να μας φέρει η απλή και αναίμακτη εξέταση γονιδιακού υλικού (DNA). Γρήγορα και με ακρίβεια αποκαλύπτει το γενετικό προφίλ του κάθε ανθρώπου και, κατά συνέπεια, μέσω του εντοπισμού γονιδίων δείχνει την προδιάθεση που έχει για συγκεκριμένες παθήσεις.
Οι μεταλλάξεις ορισμένων γονιδίων ευθύνονται συχνά για την εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου, θρομβώσεων, στεφανιαίας νόσου και άλλων παθήσεων. Ετσι, όταν τα γονίδια αυτά εντοπιστούν με ένα DNA τεστ, τότε οι ειδικοί είναι σε θέση να προειδοποιούν έγκαιρα αλλά και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τον ασθενή. Στην αξία της πρόληψης αναφέρθηκαν επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ευ club», στη συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η καρδιά σε…κρίση» που δόθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τις εκδηλώσεις «Ημέρες Καρδιάς» που πραγματοποιούνται ώς τις 21 Νοεμβρίου.

«Ο έλεγχος των γονιδίων μπορεί να δείξει αν υπάρχει προδιάθεση για κάποια ασθένεια, έτσι ώστε το άτομο που το γνωρίζει να πάρει τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να νοσήσει», επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοχάρης Παταργιάς.

Ιδιαίτερα χρήσιμο στη στεφανιαία νόσο είναι να γνωρίζει κανείς αν έχει τον κληρονομικό παράγοντα ώστε να πάρει μέτρα πρόληψης, όπως η σωστή διατροφή και ο περιορισμός του άγχους, τόνισε ο καρδιοχειρουργός- θωρακοχειρουργός Βασίλειος Βύζας, προσθέτοντας ότι «τα μέτρα πρόληψης μπορούν να επιβραδύνουν την εμφάνιση της ασθένειας που έχει εξελιχθεί σε πρώτη αιτία θανάτου. Στη χώρα μας περίπου 10.000 άνθρωποι προσβάλλονται κάθε χρόνο από έμφραγμα, με αναλογία ανδρών προς γυναίκες 3,5/1».

Τη σωτήρια σημασία των προληπτικών καρδιολογικών εξετάσεων πριν από τη σωματική άσκηση ειδικά για τους νέους εξήρε ο καρδιολόγος- μέλος της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βόρειας Ελλάδας Γιάννης Ευθυμιάδης.

Δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση

Στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικού περιεχομένου που διοργανώνει το «Eυ club» υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βόρειας Ελλάδας, μεθαύριο Παρασκευή, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στο δημαρχιακό μέγαρο, οι πολίτες θα μπορούν να πληροφορηθούν για καρδιολογικά θέματα και να κάνουν δωρεάν μέτρηση σακχάρου. Παράλληλα, στις 21 Νοεμβρίου τα παιδιά του παιδικού σταθμού στον «Αγιο Στυλιανό» θα υποβληθούν σε δωρεάν πελματογράφηση και σε όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά θα προσφερθεί η κάρτα του «Ευ club» για δωρεάν παροχές ενός χρόνου.

Τι είναι το «Eυ club»

Το «Eυ club» είναι ένα πρόγραμμα που παρέχει υπηρεσίες υγείας στον τομέα της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας, μέσω συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και συμβεβλημένους γιατρούς όλους των ειδικοτήτων. Με σύνθημα «υγεία χωρίς ταλαιπωρία» και έδρα τη Θεσσαλονίκη απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας, ιατρικού ιστορικού και ασφάλισης ή όχι. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται μέσω εγγραφής και η απόκτηση της κάρτας μέλους δίνει πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του προγράμματος.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.