Κρυψορχία

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι η κρυψορχία;

Οι όρχεις γεννιούνται μέσα στην κοιλιά του εμβρύου και προς τον 6ο μήνα της κύησης κατέρχονται μέσω του βουβωνικού πόρου εντός του όσχεου (σακουλιού που περιέχει τους όρχεις). Κρυψορχία είναι η συγγενής εκείνη ανωμαλία κατά την οποία ο όρχις δεν τελειώνει την κάθοδο του εντός του όσχεου κατά την διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής. Όταν για κάποιο λόγο η μετανάστευση των όρχεων ή του ενός όρχη σταματήσει, τότε έχουμε κρυψορχία. Υπάρχουν υψηλές κρυψορχίες με τους όρχεις να ευρίσκονται εντός της κοιλίας ή μικρότερου βαθμού με τους όρχεις να ευρίσκονται μεταξύ βουβωνικού πόρου και όσχεου. Πολλές φορές οι όρχεις του αγοριού είναι ανασπόμενοι, δηλαδή ανεβοκατεβαίνουν από το όσχεο στην βουβωνική περιοχή. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται θεραπεία εκτός και εάν αποδεδειγμένα ο όρχις περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας υψηλά και όχι μέσα στο όσχεο.
Τι προβλήματα προκαλεί;

Οι όρχεις ζουν εντός του όσχεου σε μια θερμοκρασία 34οC. Όταν οι όρχεις ευρίσκονται υψηλότερα, εκτίθενται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, της τάξης των 37οC. Η διαφορά αυτή της θερμοκρασίας προκαλεί ατροφία των κυττάρων που δημιουργούν το σπέρμα σε μεγαλύτερη ηλικία, με αποτέλεσμα αυτό να είναι αλλοιωμένο. Η υπερθέρμανση επίσης αυτή των όρχεων μεγαλώνει το ποσοστό ανάπτυξης κακοηθών όγκων στους όρχεις.
Σε τι ηλικία χειρουργούνται οι κρυψορχίες;

Στο 60% περίπου των παιδιών που γεννιούνται με κρυψορχία, ο όρχις κατεβαίνει από μόνος του εντός του όσχεου μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής. Στα παιδιά στα οποία ο όρχις δεν κατεβαίνει χειρουργούνται σήμερα πια αυστηρά προς την ηλικία του ενάμιση έτους. Ειδικές μελέτες που έγιναν με βιοψίες κυττάρων των όρχεων έδειξαν ότι από ηλικίας δύο ετών και μετά αναπτύσσονται πολύ συχνά μόνιμες μικροσκοπικές βλάβες στα κύτταρα τους, με αποτέλεσμα το μεθαυριανό σπέρμα να είναι αλλοιωμένο.
Πως γίνεται η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι χειρουργική. Μέσω μιας μικρής τομής οι όρχεις παρασκευάζονται και τοποθετούνται εντός του όσχεου με υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας. Η επέμβαση αυτή δεν απαιτεί παρά μόνο δύο ώρες παραμονή στο νοσοκομείο. Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη για το παιδί και από το ίδιο βράδυ γυρνά στις συνηθισμένες του ασχολίες.
Θα υπάρχει μεγάλο σημάδι;

Οι τομές των κρυψορχιών είναι πολύ μικρές και χαμηλά στην βουβωνική χώρα μέσα στο αυριανό τριχωτό του ανδρός με αποτέλεσμα να μην φαίνονται καθόλου. Σε αυτό βοηθά και η πλαστική ραφή που γίνεται με απορροφήσιμα ράμματα ούτως ώστε το παιδί να μην υποβάλλεται στην διαδικασία αφαίρεσης ραμμάτων.
Είναι ασφαλής η επέμβαση αυτή;

Οι επεμβάσεις αυτές είναι υψηλοτάτης ασφάλειας και τα ποσοστά επιπλοκών ελάχιστα. Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου ο όρχις είναι δυσπλαστικός, μπορεί να προταθεί η αφαίρεση του και η τοποθέτηση σε μεγαλύτερη ηλικία μιας πλαστικής πρόθεσης εντός του όσχεου ούτως ώστε να μην υπάρχουν αισθητικά και ψυχολογικά προβλήματα.
Το παρελθόν

Παλαιότερα οι κρυψορχίες ήταν μια συχνότατη αιτία στειρότητας στους άνδρες καθότι δεν υπήρχε η χειρουργική θεραπεία, είτε αυτή αργότερα επροτείνετο σε μεγάλη ηλικία. Επίσης οι κρυψορχίες δημιουργούσαν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του ορχι στον νεαρό άνδρα.
Το παρόν

Σήμερα οι κρυψορχίες χειρουργούνται σε μικρή ηλικία με αποτέλεσμα να μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες εμφάνισης των ανωτέρω απώτερων επιπλοκών.

http://archivehealth.in.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.