Ουλίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι η ουλίτιδα ;

Ουλίτιδα είναι φλεγμονή η οποία εντοπίζεται στα ούλα, με αποτέλεσμα αυτά να παρουσιάζονται κόκκινα και πρησμένα, ενώ αιμορραγούν ακόμα και με ήπιο βούρτσισμα .
Πώς προκαλείται η ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα είναι συχνή πάθηση και το κυριότερο αίτιό της είναι η οδοντική πλάκα που αναπτύσσεται πάνω στα δόντια. Η πλάκα αυτή περιέχει πολλά μικρόβια που παράγουν οξέα και ερεθίζουν τα ούλα. Παράγοντες λοιπόν που οδηγούν σε ουλίτιδα είναι όλοι εκείνοι που ευνοούν τη συσσώρευση της πλάκας, με κυριότερο από αυτούς την κακή στοματική υγιεινή. Αλλες αιτίες που προκαλούν ουλίτιδα είναι τα στραβά δόντια, τα κακότεχνα σφραγίσματα, οι θήκες, οι γέφυρες κ.ά.
Υπάρχει περίπτωση να μην έχω πλάκα και παρ’ όλα αυτά να έχω ουλίτιδα;

Εκτός από την οδοντική πλάκα, ουλίτιδα μπορεί να προκληθεί και από γενικά προβλήματα υγείας, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης ή ορισμένα νοσήματα του αίματος. Επίσης, προβλήματα στα ούλα παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια ορμονικών διαταραχών, π.χ., στην εφηβεία, στην εγκυμοσύνη, κατά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, λόγω φτωχής δίαιτας, στρες κ.ά.
Πώς προλαμβάνεται η ουλίτιδα;

Η πρόληψη της ουλίτιδας γίνεται πολύ απλά με τη σωστή στοματική υγιεινή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Είναι αποδεδειγμένο ότι το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση του νήματος, σε συνδυασμό με την τακτική εξέταση από τον οδοντίατρό σας, μπορεί να διατηρήσουν τα ούλα σας σε άριστη κατάσταση, χωρίς ουλίτιδα και άλλα ενοχλητικά προβλήματα.
Πώς θεραπεύεται η ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα είναι ευτυχώς μια αναστρέψιμη νόσος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας και επιστροφής των ούλων σε υγιή κατάσταση. Έτσι, αν διαπιστώσετε ότι έχετε ούλα κόκκινα, πρησμένα, που αιμορραγούν πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να τα καθαρίσει από την πλάκα και την πέτρα. Στη συνέχεια, η διατήρηση του αποτελέσματος εξαρτάται από το επίπεδο της στοματικής υγιεινής που ακολουθείτε. Σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή σημαίνει υγεία των ούλων. Γι΄ αυτό, φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας.
Τι γίνεται, αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί;

Αν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί, τις περισσότερες φορές μεταπίπτει σε περιοδοντίτιδα με δραματικές επιπτώσεις στο στόμα μας, όπως κακοσμία, απώλεια των δοντιών, αποστήματα κ.ά.
http://archivehealth.in.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.