Περιοδοντική νόσος (ουλίτιδα- περιοδοντίτιδα)

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι η περιοδοντική νόσος;
Η περιοδοντική νόσος είναι μια συχνή αρρώστια, που αφορά όλες τις ηλικίες. Πρόκειται για μια φλεγμονή που προσβάλλει τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια (δηλ. τα ούλα και το κόκαλο των γνάθων).

Σε πρώτο στάδιο η φλεγμονή είναι επιφανειακή, δηλαδή αφορά μόνο τα ούλα και ονομάζεται ουλίτιδα . Χωρίς θεραπεία, η νόσος μπορεί να επεκταθεί πιο βαθιά και να καταστρέψει το κόκαλο που περιβάλλει τις ρίζες των δοντιών. Η κατάσταση αυτή λέγεται περιοδοντίτιδα και είναι σοβαρή, καθώς οδηγεί σταδιακά στην πτώση των δοντιών, εφ’ όσον δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Πού οφείλεται η περιοδοντική νόσος;
Η αιτία που προκαλεί την περιοδοντική φλεγμονή είναι η οδοντική πλάκα : πρόκειται για μια αόρατη μεμβράνη που καλύπτει τα δόντια και αποτελείται από δισεκατομμύρια μικρόβια. Μετά από ένα σωστό πλύσιμο των δοντιών, η οδοντική πλάκα καταστρέφεται και μέσα σε λίγα λεπτά αρχίζει να σχηματίζεται ξανά. Όμως τα καινούργια αυτά μικρόβια δεν μπορούν να προκαλέσουν ζημιά πριν περάσουν 1-2 ημέρες.
Συμπέρασμα: Περιοδοντική νόσος σχηματίζεται όταν το καθημερινό πλύσιμο των δοντιών δεν γίνεται σωστά, με αποτέλεσμα ορισμένα μικρόβια να παραμένουν στην θέση τους, να ωριμάζουν και να γίνονται παθογόνα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από περιοδοντική νόσο δεν το γνωρίζουν γιατί τις πιο πολλές φορές η βλάβη εξελίσσεται αθόρυβα. Απευθυνθείτε στον οδοντίατρο αν αντιληφθείτε κάποιο από τα εξής
• Αιμορραγία των ούλων στο βούρτσισμα ή από μόνα τους. Η αιμορραγία των ούλων δεν είναι φυσιολογική κατάσταση, αλλά παθολογικό εύρημα.
• Κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα.
• Ούλα που έχουν αποκολληθεί από το δόντι
• Ούλα πού έχουν υποχωρήσει.
• Επίμονη δυσοσμία (όχι πάντα)
• Πύον ανάμεσα στο δόντι και τα ούλα.
• Κινητικότητα δοντιών
• Αλλαγή στη θέση και σχέση των δοντιών μεταξύ τους
Τα ανωτέρω συμπτώματα δεν συνυπάρχουν απαραίτητα πάντοτε στον ίδιο ασθενή, ενώ η έντασή τους δεν συμβαδίζει πάντοτε με την σοβαρότητα της νόσου.
Συχνά, άτομα με προχωρημένη περιοδοντίτιδα δεν αντιλαμβάνονται κανένα σύμπτωμα και αγνοούν το πρόβλημά τους!
Η περιοδοντίτιδα έχει συνήθως μια χρόνια πορεία , και πολλές φορές η διάγνωση γίνεται όταν η νόσος έχει εξελιχθεί αρκετά και έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη. Είναι απαραίτητος λοιπόν ο τακτικός περιοδικός έλεγχος από τον οδοντίατρο με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των περιοδοντικών προβλημάτων.

Είναι η περιοδοντική νόσος κληρονομική ή μεταδοτική;
Η κληρονομικότητα είναι ένας προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση της πάθησης. Όμως η επιμελημένη υγιεινή του στόματος, η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή θεραπεία και η τακτική παρακολούθηση, είναι πολύ πιο σημαντικοί παράγοντες από την επίδραση της κληρονομικότητας. Η περιοδοντική νόσος δεν είναι μεταδοτική.

Μπορεί η περιοδοντική νόσος να θεραπευτεi;
Ναι. Εάν παρέμβουμε την κατάλληλη στιγμή, μπορούμε να θεραπεύσουμε την νόσο ή τουλάχιστον να αναστείλουμε την εξέλιξή της. Το είδος της θεραπείας διαφέρει κατά περίπτωση και εξαρτάται από τη φύση και τη σοβαρότητα της πάθησης. Έτσι η διάρκεια της θεραπείας μπορεί να κυμαίνεται από το σύντομο διάστημα των μερικών ημερών, μέχρι το μακρύτερο διάστημα των αρκετών μηνών. Με τις σύγχρονες μεθόδους, μπορούμε να διατηρήσουμε δόντια με μεγάλη περιοδοντική καταστροφή, καθώς και δόντια που κουνιούνται.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.