Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την αλλαγή του κλίματος

Facebooktwitterpinterest

Το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχει η ανθρώπινη υγεία από την αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά είναι σίγουρα μεγάλο. Οι επιπτώσεις στην αύξηση των θανάτων ή της νοσηρότητας γενικότερα δεν μπορούν αυτήν τη στιγμή να υπολογιστούν με ακρίβεια. Το βέβαιο είναι ότι παρατηρούνται μεγάλες διαφορές σχετικά με το πόσο ευάλωτοι είναι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί σε αλλαγές όπως η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας ή η μόλυνση της ατμόσφαιρας. Παράγοντες όπως ο υπερπληθυσμός, οι υδάτινοι ή οι διατροφικοί πόροι και τα υγειονομικά συστήματα θα καταστήσουν πολλούς πληθυσμούς εξαιρετικά ευάλωτους.

Κατ΄ αρχάς, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος θα προκαλέσει καύσωνες, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν σε διάρκεια και θα επιδεινωθούν σε ένταση. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους θανάτους. Τα περιστατικά θερμοπληξίας που προκαλούνται απευθείας από την επίδραση της θερμοκρασίας σε άτομα που εκτίθενται στον ήλιο, όπως οι εργάτες, θα εμφανίζοναι όλο και συχνότερα.

Ταυτόχρονα, οι ασθενείς με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα θα αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερα προβλήματα. Η επιβάρυνση του οργανισμού τους, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος, είναι πολύ μεγάλη και οδηγεί σε πολλούς θανάτους από θερμική εξάντληση. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες του αέρα θα αυξήσουν και τα επίπεδα του όζοντος στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Το φυσικό στρώμα του όζοντος στα υψηλά επίπεδα είναι ωφέλιμο, εφόσον φιλτράρει τις επικίνδυνες ακτινοβολίες του ήλιου, αλλά στα χαμηλότερα είναι πολύ επικίνδυνο. Το όζον προκαλεί βλάβη στους ιστούς των πνευμόνων και επιβαρύνει κατά πολύ άτομα με προβλήματα του αναπνευστικού, όπως το άσθμα ή οι χρόνιες πνευμονοπάθειες.

Η άνοδος της θερμοκρασίας θα αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων μεταδοτικών ασθενειών, οι οποίες μέχρι πρότινος εμφανίζονταν μόνο σε τροπικές ή σε πολύ θερμές χώρες. Τα κουνούπια και άλλα έντομα-φορείς τέτοιων ασθενειών μπορούν να μετακινηθούν σε υψηλότερη γεωγραφική θέση, σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες το επιτρέψουν. Αυτό ενδέχεται να φέρει σε επαφή πληθυσμούς, όπως αυτόν της χώρας μας, με ασθένειες τις οποίες δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν. Η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός και διάφοροι τύποι εγκεφαλίτιδας είναι από τις πρώτες ασθένειες από τις οποίες θα κινδυνεύσουμε, λόγω της μετανάστευσης των φορέων τους στη δική μας γεωγραφική ζώνη.

Πέρα από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας αλλά και συμπληρωματικά με αυτήν, μεγάλο κίνδυνο θέτει και η προβληματική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σε πολλές περιοχές του πλανήτη το νερό θα λείψει, ενώ άλλες θα αντιμετωπίσουν πλημμύρες από το λιώσιμο των πάγων στον αρκτικό κύκλο. Ταυτόχρονα, το νερό που είναι διαθέσιμο μολύνεται όλο και περισσότερο από τα αστικά και τα βιομηχανικά λύματα. Επικίνδυνες ουσίες από τα λύματα περνούν στην τροφική αλυσίδα, ενώ πολλές ασθένειες μεταδίδονται από το πόσιμο νερό, που γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλές. Ο συνδυασμός των μολυσμένων υδάτων με την αύξηση της θερμοκρασίας και οι επιπτώσεις όλων αυτών στην αλυσίδα της παραγωγής των τροφίμων (γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες) θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία όλων μας.

Οι φορείς της δημόσιας υγιεινής και οι άνθρωποι του ιατρικού λειτουργήματος έχουν ήδη προτείνει αλλαγές στις δομές της περίθαλψης, που θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου η ανθρωπότητα να προστατευτεί από τις επιδράσεις της αλλαγής του κλίματος. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση της τεχνολογίας, όπως ο κλιματισμός, οι εμβολιασμοί, ο καθαρισμός του ύδατος ή ο ψεκασμός με εντομοκτόνα, αλλά και την προσαρμογή της υποδομής της υγειονομικής περίθαλψης στα νοσηλευτικά συστήματα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.
http://health.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.