Ατμοσφαιρική ρύπανση και πνεύμονες

Facebooktwitterpinterest

Η ρύπανση του περιβάλλοντος αποτελεί την κυριότερη αιτία εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι ρυπαντές του αέρα με ανεπιθύμητες ενέργειες για την υγεία είναι τα οξείδια του αζώτου (μονοξείδιο και διοξείδιο του αζώτου) ,το όζον, το διοξείδιο του θείου, τα αιωρούμενα σωματίδια, το νιτρικό και το θειικό οξύ. Άλλοι ρυπαντές είναι οι υδρογονάνθρακες, οι αλδεΰδες και το μονοξείδιο του άνθρακα.

Το διοξείδιο του αζώτου είναι συνήθης ρύπος της ατμόσφαιρας. Η κύρια πηγή του στην ατμόσφαιρα είναι η καύση των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται για θέρμανσ η και παραγωγή ενέργειας καθώς και από τα αυτοκίνητα. Τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου σε αστικές  περιοχές ποικίλλουν ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την εποχή, τις μετεωρολογικές συνθήκες και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η χρήση καυσίμων χαμηλής συγκέντρωσης σε θείο για τους βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες  καθώς και για τη θέρμανση των σπιτιών μείωσε κατά πολύ τις συγκεντρώσεις του στο περιβάλλον.

Η ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια παράγεται κυρίως από τα αυτοκίνητα. Τα αιωρούμενα σωματίδια διακρίνονται ανάλογα με το μέγεθός τους σε λεπτά (0,1-2,5μ.) και πολύ λεπτά (<0,1μ).

Στις 10 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου με πληθυσμό> 10 εκατομμύρια κατοίκους το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Η.Ε. και ο Π.Ο.Υ. αναφέρουν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν το σοβαρότερο παγκόσμιο πρόβλημα από τη ρύπανση του αέρα.

Η ρύπανση του περιβαλλοντικού αέρα έχει αναγνωρισθεί ως μάστιγα για τη Δημόσια υγεία από πολλούς αιώνες.

Στους ασθενείς που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο  , αύξηση των παροξύνσεων και των συμπτωμάτων (συριγμός, ξηρός βήχας, πτύελα, δύσπνοια και δυσφορία ή πόνος στο στήθος) και μείωση των παραμέτρων της αναπνευστικής λειτουργίας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα από τη ρύπανση του περιβάλλοντος δεν γίνονται εμφανή άμεσα.

Ακόμα και σε άτομα που είναι υγιή υπάρχει ισχυρή σχέση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα. Η σχέση συνήθως αφορά στη ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία προκαλούν αναπνευστικά συμπτώματα και περιορισμένη δραστηριότητα με απώλεια εργατο-ωρών.

Η νοσηρότητα από νόσους του αναπνευστικού έχει συσχετισθεί ιδιαίτερα με τη ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα της τρίτης ηλικίας και ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από προϋπάρχουσα καρδιοαναπνευστική νόσο, επηρεάζονται ευκολότερα από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.