Γεωπεριβάλλον και ανθρώπινη υγεία

Γεωπεριβάλλον και ανθρώπινη υγεία Facebooktwitterpinterest

Η διασύνδεση μεταξύ των επιστημών της Γης, εν προκειμένω της Γεωλογίας, και της δημόσιας υγείας απασχολεί όλο και περισσότερο τη διεθνή επιστημονική κοινότητα καθώς εξετάζονται με διαρκώς αυξημένο ενδιαφέρον οι κίνδυνοι που δεν είναι λίγοι και υποβόσκουν για την υγεία από αθέατα γήινα υλικά και διεργασίες οι οποίες σημειώνονται στην επιφάνεια και το υπέδαφος. Στην Ελλάδα, ενδεικτική είναι η περίπτωση του Λαυρίου και των διαφόρων προβλημάτων που έχουν προκαλέσει, και σε ένα βαθμό συνεχίζουν να προκαλούν ακόμη στον πληθυσμό, οι μεγάλες συγκεντρώσεις χημικών στοιχείων, όπως για παράδειγμα το κάδμιο, που αφθονεί στο υπέδαφος της Λαυρεωτικής. Στην κατεύθυνση αυτή εστιάστηκε η εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Γεωπεριβάλλον και ανθρώπινη υγεία», στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής, «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην Υγεία», στις 17 Μαΐου 2012 στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, στην Πανεπιστημιού-πολη Ζωγράφου.
Βαρύνουσα προτεραιότητα δόθηκε στην ανάγκη συστηματικής διερεύνησης της καταλληλότητας του νερού και στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν στον ελλαδικό χώρο προκειμένου να διαπιστωθεί επακριβώς κατά πόσον τα ελληνικά ύδατα είναι απαλλαγμένα από υπερβολικές συγκεντρώσεις χημικών στοιχείων και άρα κρίνονται κατάλληλα ως πόσιμα και απολύτως ασφαλή για τη δημόσια υγεία. Και αυτό διότι, ο άνθρωπος, ως αναπόσπαστο μέρος της γεώσφαιρας, προσλαμβάνει χημικά στοιχεία μέσω της τροφής, του νερού και του αέρα. Τα πετρώματα εμπλουτίζουν μέσω της αποσάθρωσής τους το έδαφος που ουσιαστικά μας θρέφει. Το πόσιμο νερό παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επαφή με τα πετρώματα και τα εδάφη ενώ, επίσης, πολλά από τα αέρια της ατμόσφαιρας που αναπνέουμε έχουν γεωλογική προέλευση.
Στις γεωγενείς επιδράσεις στην υγεία, θετικές και αρνητικές, αναφέρθηκαν στις εισηγήσεις τους η Επιστημονική Υπεύθυνη και Διευθύντρια του ΠΜΣ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νικολοπούλου-Σταμάτη Πολυξένη, η Επίκουρη Καθηγήτρια Αργυράκη Αριάδνη και ο Δρ. Ματιάτος Ιωάννης. Στην εκδήλωση παρέστη ο Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Καθηγητής Σταματάκης Μιχαήλ και ακολούθησε ξενάγηση στα εκθέματα του μουσείου από τον διευθυντή του Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Καθηγητή Κατερινόπουλο Αθανάσιο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.