Το στοματικό σεξ η κύρια αιτία πρόκλησης καρκίνου του στόματος

Facebooktwitterpinterest

Στις περισσότερες χώρες, η κύρια αιτία πρόκλησης στοματοφαρυγγικού καρκίνου είναι το κάπνισμα, ενώ στις ΗΠΑ είναι το στοματικό σεξ. Περίεργο;

Η Dr. Maura Gillison, του Πανεπιστημίου του Ohio, ανέφερε τα ευρήματα της στην American Association for the Advancement of Science, την περασμένη εβδομάδα. Ο human papillomavirus (HPV) είναι πλέον η κύρια αιτία πρόκλησης στοματοφαρρυγικού καρκίνου (67% σε ποσοστό εμφάνισης όλων των αιτιών) και συνεπαγόμενα όσο περισσότερο στοματικό σεξ και όσοι περισσότεροι σύντροφοι στη ζωή κάποιου, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης.

“Ένα άτομο που είχε έξι ή περισσότερους συντρόφους – με τους οποίους είχε επαφή με στοματικό σεξ – έχει οχτώ φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης σε σύγκριση με κάποιον που δεν είχε κάνει ποτέ”

αναφέρει η Dr. Maura Gillison.

Μάλιστα, σε έρευνα Σουηδών ερευνητών, που συνέκριναν αποτελέσματα σχετικά με την πρόκληση στοματικών καρκίνων, από το 1970 έως και το 2005, βρέθηκε πως ενώ το 1970 ο HPV ευθυνόταν σε ποσοστό μόλις 23%, το 2005 αυτό το ποσοστό ανερχόταν σε 93%.

Υπάρχει κάτι θετικό σε όλη αυτή την ιστορία; Λοιπόν, οι ερευνητές επίσης αναφέρουν πως τα ποσοστά επιβίωσης από στοματικό καρκίνο για τον οποίο ευθύνεται ο HPV είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τον στοματικό καρκίνο λόγω καπνίσματος. Για τώρα, η συμβουλή προς τους γονείς είναι να μιλούν στα παιδιά τους για το στοματικό σεξ.

Ο HPV
μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου, και υπάρχουν εμβόλια για νεαρές γυναίκες, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτά τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τον στοματοφαρυγγικό καρκίνο από HPV. Η Dr. Gillison, ανέφερε επίσης πως το μεγαλύτερο ποσοστό πρόκλησης καρκίνου στο στόμα και στον λάρυγγα εμφανίζεται σε νέους, λευκούς άνδρες, αλλά ο λόγος είναι ακόμα άγνωστος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.