Ημι-ασιτία: το εισιτήριο επιστροφής από τον διαβήτη

Facebooktwitterpinterest

“Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα” είχε πει ο οικονομολόγος Μίλτον Φριντμαν θέλοντας να υπογραμμίσει πως όλα έρχονται με ένα κόστος. Και αν μιλάμε για αυτούς που έγιναν διαβητικοί λόγω του βάρους τους τότε αυτή η φράση ίσως έχει μία μεταφορική σημασία.

Μία ιδιαίτερα πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Newcastle μελέτησε τις επιδράσεις της ημι-ασιτίας σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Ημι-ασιτία;! Τι;! Αυτό δεν κάνει πάντα κακό στους ανθρώπους; Ναι, καλά διαβάσατε, η ημι-ασιτία παρότι τις περισσότερες φορές ακολουθείται από τους λάθος ανθρώπους για τους λάθος λόγους, φαίνεται πως έχει τεράστιο δυναμικό στην θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη.

Εάν και η έρευνα έχει μία κύρια αδυναμία που είναι το μικρό δείγμα, είναι παρ’ όλα αυτά μία σημαντική έρευνα. Αυτό που οι ερευνητές έκαναν ήταν σχετικά απλό. Πήραν 11 άτομα και τα έβαλαν σε μία πολύ αυστηρή δίαιτα που είχε μόνο 600 θερμίδες. Μάλιστα για να μην υπάρξουν συνήθη λάθη που συμβαίνουν με την μέτρηση των ποσοτήτων στις τροφές, οι ερευνητές έδωσαν αντί για κανονικές τροφές συμπληρώματα, έτσι ώστε να γνωρίζουν ακριβώς πόσες θερμίδες παίρνει ο καθένας.
Κάτι άλλο που υπέθεσαν οι ερευνητές έχει ενδιαφέρον. Γνωρίζοντας πως οι βαριατρικές εγχειρήσεις μπορούν να αναστρέψουν τον διαβήτη υπέθεσαν πως αυτή η θετική επίδραση δεν είναι από την εγχείρηση αυτή καθαυτή αλλά από την ασιτία που διαρκεί για μερικά 24 ώρα πριν και μετά.
Η δίαιτα διήρκεσε 8 εβδομάδες και οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν όλοι παχύσαρκοι, έχασαν κατά μέσο όρο 15 κιλά. Από τους 11 συμμετέχοντες οι 10 επανεξετάστηκαν μετά από λίγο καιρό και απ’ ότι αποδείχτηκε οι 7 από αυτούς είχαν θεραπευτεί.
Η έρευνα αυτή είναι μία σημαντική ανακάλυψη που ίσως βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να καλυτερεύσουν την ποιότητα ζωής τους, και να αποφύγουν τις ιδιαίτερα δυσάρεστες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη ενώ παράλληλα μπορεί να εξοικονομήσει και μεγάλα ποσά από τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Επιπλέον, η μελέτη αυτή είναι εντυπωσιακή γιατί δείχνει πως μία επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπεία δεν χρειάζεται να είναι ούτε ιδιαίτερα σύνθετη, ούτε να έχει πολλούς φαντεζί όρους στην ονομασία της για να προκαλεί εντυπωσιασμό.

Η ημι-ασιτία κουβαλά μία ιδιαίτερα αρνητική δημοσιότητα αφού έχει συσχετιστεί με περιόδους πολέμων και κακουχιών. Όμως ο πόλεμος τελείωσε, οι Γερμάνοι έφυγαν. Οι ανθρώπινες απώλειες από νοσήματα που σχετίζονται με τις υπερβολικές θερμίδες θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές των πολέμων.

Συμπερασματικά, ο περισσότερος κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος με τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων γιατί κάτι τέτοιο δεν προωθεί την κατανάλωση. Γι’ αυτό και τα Μ.Μ.Ε συνήθως αποφεύγουν να αναφέρουν σχετικές έρευνες ή επικεντρώνονται αλλού. Παρ’ όλα αυτά οι έρευνες είναι εκεί και αυτή η έρευνα δεν είναι η πρώτη που δείχνει πως ο περιορισμός της τροφής μπορεί να βοηθήσει την υγεία ορισμένων ανθρώπων Ειδικά στην προκειμένη η ημιασιτία είναι αποδοτικότερη από οποιοδήποτε αντιδιαβητικό φάρμακο και αυτό είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό.

Ενδεχομένως σε επόμενες μελέτες θα μπορούσε να αλλάξει η σύσταση των μακροσυστατικών, αυξάνοντας την ποσόστωση της δίαιτας σε πρωτεΐνη, δημιουργώντας μία κετογονική ομάδα συμμετεχόντων και παράλληλα θα μπορούσε να δημιουργηθούν συνδυασμοί μοντέλων διατροφής και μοντέλων άσκησης. Παράλληλα θα μπορούσε να μελετηθεί το πιο σημαντικό. Το πώς πείθουμε έναν παχύσαρκο διαβητικό ασθενή να ακολουθήσει πιστά μία δύσκολη διατροφή και πώς περνάμε το μήνυμα πως είναι τόσο σημαντικό που αξίζει να στερηθεί για λίγο καιρό την απόλαυση του φαγητού.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.