Παχυσαρκία

Facebooktwitterpinterest

Παχυσαρκία, σημαίνει υπέρμετρη, δηλαδή παθολογική αύξηση του σωματικού λίπους. Συχνά συνδέεται αλλά δεν είναι συνώνυμη με την κατάσταση του αυξημένου σωματικού βάρους όπως συμβαίνει σε αθλητές ή σε οιδηματώδεις ασθενείς.
Είναι νόσος του μεταβολισμού, χρόνια και δυσίατη (ως νόσος ορίζεται κάθε κατάσταση που μειώνει την ποιότητα και την ποσότητα της ζωής). Πρώτος ο Ιπποκράτης κατανόησε τη σημασία αυτής της νόσου και τόνισε ότι ¨οι παχεές σφόδρα κατά φύσιν, ταχυθάνατοι γίγνονται μάλλον των ισχνών¨.
Οι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας είναι γενετικοί, μεταβολικοί, ενδοκρινικοί, ψυχολογικοί και διατροφικοί.

Η κατάσταση αυτή, εμπλέκεται (προκαλεί ή επιβαρύνει) με ορισμένες άλλες παθολογικές καταστάσεις. Συγκεκριμένα εμπλέκεται με την εμφάνιση:

Ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος
Σακχαρώδη διαβήτη (μη ινσουλινοεξαρτώμενο)
Οστεοαρθρίτιδα
Καρδιαγγειακές νόσους
Υπέρταση
Εγκεφαλικά επεισόδια
Ψυχολογικές διαταραχές
Ορισμένους τύπους καρκίνου

Η εκτίμηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) γίνεται με τη χρήση του Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.), ο οποίος αξιόπιστα εκφράζει τα άτομα που είναι φυσιολογικού βάρους ή σε σωματικό υπέρβαρο ή σε κατάσταση παχυσαρκίας.

Ο προσδιορισμός του σωματικού λίπους (λιπομέτρηση) δεν γίνεται με άμεσο τρόπο. Υπάρχουν όμως αρκετές αξιόπιστες μέθοδοι, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να υπολογισθεί με μεγάλη ακρίβεια. Οι δύο πλέον διαδεδομένες και εύχρηστες, είναι η μέθοδος των δερματοπτυχών, σύμφωνα με την οποία το σωματικό λίπος υπολογίζεται με βάση το πάχος των δερματοπτυχών σε ορισμένα σημεία του σώματος και η μέτρηση με βιοηλεκτρική αντίσταση (Bioelectrical Impedance Analysis, BIA).

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν είναι εύκολη αλλά δεν είναι και ακατόρθωτη. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. ο συνδυασμός συγκεκριμένου και εξατομικευμένου διαιτητικού σχήματος, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η καθοδήγηση και η εκπαίδευση από προσωπικό διαιτολόγο, με στόχο την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και την υιοθέτηση ορθών διατροφικών συνηθειών, αποφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα και είναι ο μοναδικός τρόπος επίτευξης του στόχου – μείωση σωματικού βάρους και λίπους, σήμερα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.