Η ΦΥΛΑΞΗ ΒΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΑΠΟ ΑΙΜΑ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Facebooktwitterpinterest

Η Cord Blood Europe ζητά αντικειμενική πληροφόρηση για τους μέλλοντες γονείς

Οι Οικογενειακές Τράπεζες Φύλαξης Βλαστικών Κυττάρων ομφάλιου λώρου εξακολουθούν να συνεισφέρουν σημαντικά στα ευρωπαϊκά αποθέματα βλαστικών κυττάρων ομφάλιου λώρου. Στο τέλος του 2010 υπήρχαν στην Ευρώπη συνολικά 349.774 φυλαγμένα δείγματα.

Το αίμα ομφάλιου λώρου περιέχει νέα και υγιή βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία περισσότερων από 80 ασθενειών. Με την ολοκλήρωση περίπου 15 κλινικών μελετών, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, αναμένεται η λίστα αυτή να αυξηθεί. Τα μέλη της Cord Blood Europe έχουν ήδη παραχωρήσει 32 μοσχεύματα είτε για την αντιμετώπιση υπαρχουσών ασθενειών, είτε για τη συμβολή τους σε θεραπείες που βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Από τα μοσχεύματα αυτά, 22 προορίζονταν για χρήση σε αυτόλογες και 10 για αλλογενείς μεταμοσχεύσεις.

«Ο σημαντικός αριθμός δειγμάτων που φυλάσσονται από τα μέλη της Cord Blood Europe εκφράζει όχι μόνο το σαφές ενδιαφέρον των ευρωπαίων μελλοντικών γονέων να φυλάξουν τα βλαστικά κύτταρα ομφάλιου λώρου του παιδιού τους, αλλά και και το γεγονός ότι οι τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος αποτελούν μια αξιόπιστη πηγή βλαστικών κυττάρων για μεταμόσχευση. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου οι γονείς δώρισαν εθελοντικά το δείγμα που ήταν φυλαγμένο για οικογενειακή χρήση, μετά από αίτημα για αλλογενή μεταμόσχευση σε μη συγγενικό πρόσωπο. Η ενδιαφέρουσα αυτή εξέλιξη αναδεικνύει νέες προοπτικές στο διάλογο περί της ισορροπίας μεταξύ της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ελευθερίας επιλογής των γονέων», λέει ο Πρόεδρος της Cord Blood Europe, Δρ. Ιατρός Eberhard F. Lampeter.
Η Cord Blood Europe θεωρεί ότι ο πρόσφατος διάλογος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει βελτιώσει το επίπεδο πληροφόρησης των γονέων σχετικά με τα πλεονεκτήματα των βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο. Τα μέλη της Ένωσης επαναλαμβάνουν το κάλεσμά τους για αντικειμενικότητα και αμεροληψία στη διάδοση αυτών των πληροφοριών. «Η πληροφόρηση των γονέων αποτελεί μια σημαντική προϋπόθεση για την αύξηση του αριθμού βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος που φυλάσσονται στην Ευρώπη. Η αντικειμενικότητα και η ελευθερία επιλογής αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία στο πλαίσιο του σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών σε μια δημοκρατική κοινωνία», προσθέτει ο Δρ Lampeter.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ CORD BLOOD EUROPE:

Η μη κερδοσκοπική Ένωση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών Φύλαξης Βλαστικών Κυττάρων από αίμα του ομφάλιου λώρου για οικογενειακή χρήση, «Cord Blood Europe A.I.S.B.L», διατηρεί τα γραφεία αντιπροσώπευσής της στις Βρυξέλλες. Αυτή η επαγγελματική ένωση ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2009 από επτά κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της αποθήκευσης βλαστικών κυττάρων – Cryo-Save (Ολλανδία), Crioestaminal (Πορτογαλία), Future Health Biobank (Ηνωμένο Βασίλειο), Polski Bank Komorek Macierzystych (Πολωνία), StemCare (Δανία), Swiss Stem Cells Bank (Ελβετία) και VITA 34 (Γερμανία).

Η Cord Blood Europe παρέχει μια πλατφόρμα συνεργασίας και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της βλαστικών κυττάρων και της αναγεννητικής ιατρικής. Τα μέλη της ‘Ενωσης –που δραστηριοποιούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και της EFTA – προωθούν και συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση ενός εναρμονισμένου ρυθμιστικού πλαισίου ευρωπαϊκών πολιτικών για τα κύτταρα και τους ιστούς. Τα εργαστήριά τους λειτουργούν σε συμμόρφωση με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας. Τα μέλη της Cord Blood Europe πιστεύουν ότι οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν αντικειμενικές πληροφορίες σχετικά με τα βλαστικά κύτταρα από αίμα του ομφάλιου λώρου και να επιλέγουν ελεύθερα μεταξύ των τεσσάρων δυνατοτήτων που προσφέρονται επί του παρόντος κατά τη γέννηση: δημόσια δωρεά, οικογενειακή φύλαξη, δωρεά για έρευνα και τέλος εφόσον δεν επιλέξουν κάποιο από τα παραπάνω, την απόρριψή του ως βιολογικό απόβλητο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ CRYO-SAVE:

Η Cryo-Save δημιουργήθηκε με μια πολύ σαφή ιδέα ως θεμελιώδη αξία της κοινωνίας: τα βλαστικά κύτταρα από τον ιστό και το αίμα του ομφάλιου λώρου των παιδιών μας, που αποτελούν ένα βιολογικό θησαυρό ανεκτίμητης αξίας, θα πρέπει να διατηρηθούν. Η Cryo-Save Group έχει 10 χρόνια διεθνή παρουσία, σε περισσότερες από 43 χώρες με 5 τράπεζες (Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, η Ινδία και το Ντουμπάι), με τη συσσωρευμένη εμπειρία των άνω των 200.000 μονάδων σε όλη την Ευρώπη. Το 2010, άνοιξε μονάδα των 5.000 τ.μ. στο Βέλγιο με χωρητικότητα 1.000.000 δειγμάτων. Είναι επίσημα αναγνωρισμένη από τις αρμόδιες αρχές, ως Τράπεζα Iστών και Oργάνων, την απολύτως εξειδικευμένη και επίσημη διαπίστευση, που αφορά στον τομέα αυτό. Ταυτόχρονα, είναι η πρώτη σε κατάταξη ευρωπαϊκή εταιρεία που διατηρεί βλαστικά κύτταρα ομφάλιου λώρου. Μέχρι σήμερα, 13 μεταμοσχεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία από τα δείγματα που διατηρούνται στα εργαστήρια της Ιδιωτικής Οικογενειακής Τράπεζας της Cryo-Save.
Η Cryo-Save είναι ιδρυτικό μέλος της Cord Blood Europe.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.