ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ;

Facebooktwitterpinterest

Το νερό αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύτιμο αγαθό για τη ζωή μας. Συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού όπως στην πέψη και την απορρόφηση των τροφών, στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, σε πολλές μεταβολικές διεργασίες, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, σχετίζεται ακόμη και με την πνευματική απόδοση…

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο μέρος του σώματος μας αποτελείται από νερό, ενώ χωρίς αυτό δεν μπορούμε να ζήσουμε για περισσότερο από μερικές ημέρες. Όμως ποια είναι η σχέση του με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους; Μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα;
Η αλήθεια είναι πως αν και υπάρχουν κενά για τον τρόπο που επιδρά η κατανάλωση του νερού στη ρύθμιση του βάρους, παρόλα αυτά φαίνεται να συνδέεται. Έτσι, μελέτες έχουν δείξει πως η αυξημένη κατανάλωση νερού στους ενήλικες έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους, ενώ στα παιδιά μικρότερη αύξηση.
Ειδικότερα, σε πρόσφατη έρευνα βρέθηκε πως η πρόσληψη 2 ποτηριών νερού πριν το φαγητό είχε ως αποτέλεσμα 44% μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε 12 εβδομάδες (μέχρι και 2 κιλά περισσότερο). Η επίδραση αυτή είναι ισχυρή σε άτομα μεγαλύτερα των 35 και έχει να κάνει με το ρυθμό της γαστρικής κένωσης.
Επιπλέον, από μελέτες φαίνεται πως τα άτομα που πίνουν νερό καταναλώνουν λιγότερα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη και άρα λιγότερες θερμίδες. Αυτό είναι σημαντικό μιας και όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά δε μειώνουν την ποσότητα της τροφής ώστε να αντισταθμίσουν τις θερμίδες που λαμβάνουν από αυτά. Από την άλλη, η αντικατάσταση των αναψυκτικών από νερό σε παιδιά και ενηλίκους, στις ΗΠΑ, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων κατά 10%.
Ακόμη, το νερό σε σύγκριση με τα αναψυκτικά οδηγεί σε αυξημένη οξείδωση των λιπών του σώματος. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό δε διεγείρει την έκκριση της ινσουλίνης αντίθετα με τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη. Επιπρόσθετα, τα αναψυκτικά που περιέχουν γλυκαντικές ύλες, όπως η ασπαρτάμη, και όχι ζάχαρη έχει φανεί πως τελικά συνδέονται με μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής.
Τέλος, η επαρκής πρόσληψη νερού συμβάλλει γενικότερα στην ευεξία του ατόμου που προσπαθεί να χάσει βάρος μιας και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και την κατακράτηση υγρών.
Έτσι, καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες που συστήνουν την κατανάλωση 2,5 λίτρων νερού για τους άντρες και 2 λίτρων για τις γυναίκες και να μην αφεθούμε στο αίσθημα της δίψας για να πιούμε νερό. Άλλωστε, στο ανθρώπινο σώμα δεν υπάρχει αποθήκη νερού για να καλυφθούν οι ανάγκες του και γι’ αυτό είναι αναγκαία η συνεχής κατανάλωση…

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.