Με ποιο τρόπο δε θα παχύνουµε στις διακοπές!

Facebooktwitterpinterest

Οι περισσότεροι στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών παίρνουν αρκετό βάρος… όµως µε έξυπνους χειρισµούς αυτό µπορεί να αποφευχθεί και οι κοποι που έχουν προηγηθεί για απώλεια βάρους να µην πάνε χαµένοι!
Αρχικά, πρέπει να θέτουµε ρεαλιστικούς στόχους για τις διακοπές. Είναι δύσκολο κάποιος να κάνει δίαιτα για να αδυνατήσει στις διακοπές, µπορεί όµως να διατηρήσει το βάρος του.

Έτσι, στη διάρκεια του ταξιδιού (πλοίο, αυτοκίνητο) µπορούµε να έχουµε προετοιµάσει υγιεινά σνακ όπως τοστ µε τυρί και γαλοπούλα χαµηλά σε λιπαρά, φρούτα, ωµούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς, µπάρες δηµητριακών ολικής αλέσεως, ρυζογκοφρέτες, κτλ. Με αυτό τον τρόπο όταν φτάσουµε στον προορισµό µας, ειδικά αν το ταξίδι είναι µεγάλο, και έρθει η ώρα του φαγητού µπορούµε να ελέγξουµε τον εαυτό µας. Πολύ σηµαντικό είναι να µην ξεχνάµε την ενυδάτωση, καθώς πολλές φορές αποφεύγουµε να πιούµε κάτι και προσπαθούµε να καλύψουµε τη δίψα τσιµπολογώντας. Το νερό, ο φυσικός χυµός, το πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη είναι ιδανικοί τρόποι για ενυδάτωση.
Μια από τις µεγαλύτερες παγίδες των διακοπών είναι ο πρωινός µπουφές του ξενοδοχείου. Το πρωινό είναι το σηµαντικότερο γεύµα της ηµέρας, αλλά πρέπει να τηρείται το µέτρο. Μπορούµε να δοκιµάσουµε και τα πιο λιπαρά αλµυρά ή γλυκά που είναι σερβιρισµένα καταναλώνοντας ένα διαφορετικό κάθε ηµέρα και όχι όλα µαζί σε ένα πρωινό. Ακόµη, δεν είναι κακό να ετοιµάσουµε ένα σάντουιτς και να το πάρουµε µαζί µας, ώστε να µη στερηθούµε κάποια επιπλέον γεύση αλλά και να κατανείµουµε καλύτερα το φαγητό που θα τρώγαµε.
Από την άλλη, αν κάποιος κάνει διακοπές στο εξοχικό του δεν πρέπει να παραλείπει το πρωινό και να πίνει απλά ένα καφέ. Το πρωινό γεύµα “ξυπνάει” το µεταβολισµό µας και µας χαρίζει την ενέργεια που χρειαζόµαστε για να ξεκινήσουµε την ηµέρα µας! Γι’ αυτό είναι σηµαντικό να κάνουµε ποιοτικές επιλογές και να περιορίσουµε την κατανάλωση έτοιµων σφολιατοειδών.
Στην παραλία, ειδικά αν καθόµαστε πολλές ώρες, καλό είναι να να έχουµε ελαφρά και υγιεινά σνακ όπως φρούτα, χυµούς, µπισκότα και µπάρες δηµητριακών ολικής αλέσεως. Αποφεύγουµε τρόφιµα που µπορεί να αλλοιωθούν, όπως τυριά και αλλαντικά, αλλά και πολύ λιπαρά τρόφιµα ή αλκοολούχα ποτά (πχ µπίρα) που µπορεί να δηµιουργήσουν πρόβληµα στο κολύµπι. Άλλωστε, το κολύµπι είναι από τους καλύτερους τρόπους άσκησης και καλό είναι να εκµεταλλευόµαστε τις ώρες που περνάµε στη θάλασσα. 4ιαφορετικά, µπορούµε να ασκηθούµε παίζοντας ρακέτες ή βόλεϊ.
Το απόγευµα, στην ταβέρνα, καλό είναι να είµαστε προσεκτικοί µε τα ορεκτικά. Οι θερµίδες που θα µας δώσουν σε συνδυασµό µε το ψωµί µπορεί να είναι ίδιες ή και περισσότερες από το κυρίως πιάτο! Έτσι, µπορούµε να παραγγείλουµε λιγότερα ορεκτικά και να επιλέξουµε ψητά (κοτόπουλο, ψαρονέφρι, µπριζόλα, σουβλάκια, κτλ) ως κύριο γεύµα. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραλείπουµε τη σαλάτα, όµως είναι σηµαντικό να αποφεύγουµε να βουτάµε το ψωµί στο λάδι ή να χρησιµοποιούµε µεγάλες ποσότητες dressing. Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ, ας το επιλέξουµε αν δεν έχουµε σκοπό να βγούµε το βράδυ, διαφορετικά µπορούµε να καταναλώσουµε αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή νερό.
Στον µπουφέ του ξενοδοχείου µπορούµε να ξεκινήσουµε µε σαλάτα ώστε να ελέγχουµε καλύτερα την όρεξη µας. Ακόµη, µπορούµε να περιορίσουµε την ποσότητα σάλτσας, τηγανητών και αλκοόλ.
Και εδώ, όπως και στον πρωινό µπουφέ, ας επικεντρωθούµε σε συγκεκριµένο φαγητό κάθε ηµέρα παρά να τα δοκιµάσουµε όλα µαζί. Τέλος, καλό είναι να µην ξαναγεµίσουµε το πιάτο µας. Για επιδόρπιο, µπορούµε να επιλέξουµε φρέσκα φρούτα ή φρουτοσαλάτες και σε µικρότερο βαθµό παγωτά και γλυκά.
Το βράδυ, στο µπαρ, ας περιορίσουµε το αλκοόλ σε ένα-δυο ποτά, καθώς περιέχει πολλές θερµίδες (ειδικά τα κοκτέιλ και τα πολύ γλυκά ποτά). Όµως µπορούµε να αραιώσουµε το ποτό µας µε σόδα ή αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη ώστε να διαρκέσει περισσότερη ώρα και να περιορίσουµε τις θερµίδες.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουµε στα συνοδευτικά (πατατάκια, ξηρούς καρπούς, κτλ) και να προτιµήσουµε κοµµάτια λαχανικών ή φρούτων. Τέλος, ας µην ξεχνάµε να πίνουµε αρκετό νερό παράλληλα µε το ποτό µας γιατί το αλκοόλ αφυδατώνει.
Για να µην παχύνουµε στις διακοπές το µυστικό είναι απλό! Πολλά και µικρά γεύµατα, κατανάλωση ποικιλίας τροφών, από όλες τις οµάδες τροφίµων, σαλάτα µαζί µε τα γεύµατα, µέτρο στα γλυκά και το αλκοόλ και φυσικά όσο το δυνατό περισσότερη κίνηση. Να θυµάστε ότι το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να ασχοληθούµε µε τον εαυτό µας: Η διάθεση µας είναι
καλύτερη και ο ελεύθερος χρόνος περισσότερος!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.