Οστεοπόρωση & Διατροφή

Facebooktwitterpinterest

Η οστεοπόρωση είναι μια πολύπλοκη πάθηση που εμφανίζεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Χαρακτηρίζεται από λεπτά και εύθρυπτα, πορώδη οστά, πράγμα που οφείλεται  στην ελάττωση της περιεκτικότητας τους σε μέταλλα και κυρίως σε ασβέστιο.
Έτσι, συχνά το πρώτο εμφανές σύμπτωμα σε όσους υποφέρουν από οστεοπόρωση  είναι το κάταγμα…

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από οστεοπόρωση;

  • Άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών
  • Γυναίκες στην εμμηνόπαυση (ειδικά όταν η εμμηνόπαυση συμβαίνει πριν τα 45)
  • Άτομα με ορμονικές διαταραχές
  • Άτομα με ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένειά τους
  • Ασθενείς με χρόνια προβλήματα (διαβήτη, κυστική ίνωση, σύνδρομα δυσαπορρόφησης της τροφής, ορισμένες γενετικές ανωμαλίες, νεφρικά νοσήματα, βουλιμία, ανορεξία)
  • Ασθενείς που λαμβάνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα φάρμακα όπως στεροειδή, αντικαταθλιπτικά, κ.α.
  • Άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος και μικρό ανάστημα ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Όσοι καταναλώνουν μικρές ποσότητες ασβεστίου
  • Όσοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη (πρωτεϊνικές δίαιτες)
  • Όσοι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή καφεΐνης
  • Άτομα με καθιστική ζωή
  • Χρόνιοι καπνιστές

Η υγεία των οστών μας εξαρτάται  από πολλούς παράγοντες. Η σωστή διατροφή  μπορεί να μας βοηθήσει τόσο στην πρόληψη  (αυξάνοντας την κορυφαία οστική πυκνότητα που συνήθως εμφανίζεται μέχρι τα 25), όσο και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης (ελαττώνοντας το ρυθμό μείωσης της οστικής μάζας, που πραγματοποιείται με την πάροδο του χρόνου).

Ο ρόλος του ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο συστατικό των οστών καθώς το 99% του σώματός μας βρίσκεται στα οστά και στα δόντια. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου για τους ενηλίκους είναι 1000mg ημερησίως, ενώ για εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και άτομα της τρίτης ηλικίας 1.200mg ημερησίως.

Κύριες πηγές ασβεστίου αποτελούν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εξίσου ευεργετική επίδραση για την υγεία έχουν και τα συμπληρώματα ασβεστίου που χορηγούνται σε διάφορες καταστάσεις, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ (mg/100g)
Γάλα 120
Γιαούρτι 150
Άσπρο τυρί 120
Γραβιέρα 900
Emmedal 1180
Ροκφόρ 1500
Παγωτό 75
Σαρδέλες (κονσέρβα λαδιού) 420
Τόνος κονσέρβα 170
Αμύγδαλα 75
Σπανάκι 130
Μαρούλι 100
Μπρόκολο 140

Άλλοι διατροφικοί παράγοντες

Διάφορα συστατικά των τροφών μπορούν να επηρεάσουν  την απορρόφηση του ασβεστίου. Πιο συγκεκριμένα, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D (κρόκος αυγού, ψάρια, συκώτι) και σε λακτόζη (γάλα) ενισχύουν την απορρόφησή του, ενώ τρόφιμα πλούσια σε οξαλικά (σπανάκι, παντζάρια, τσάι, κακάο) ή σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά) δημιουργούν αδιάλυτα σύμπλοκα που δεν μπορούν να απορροφηθούν από το έντερο. Επιπλέον, η μεγάλη κατανάλωση πρωτεΐνης, αλκοόλ, καφέ και αλατιού αυξάνουν την αποβολή του ασβεστίου στα ούρα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αξιοποιηθεί από τον οργανισμό.

Εκτός από το ασβέστιο, στα οστά βρίσκουμε και άλλα μέταλλα όπως το μαγνήσιο (υπολογίζεται το 50% του μαγνησίου που υπάρχει στο σώμα μας βρίσκεται ότι στα κόκαλα μας). Συμμετέχει στο μεταβολισμό του ασβεστίου , στη σύνθεση της βιταμίνης D και γενικά στο σχηματισμό των οστών. Η ημερήσια λήψη 800 έως 1.000mg μαγνησίου θεωρείται αποτελεσματική στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τέλος, ο φώσφορος «εκτοπίζει» το ασβέστιο από τα οστά, με αποτέλεσμα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο, όπως κρέατα και αναψυκτικά, να πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.