Οι επιπλοκές της αθηροσκλήρωσης «ένοχες» για το 50% των θανάτων

Facebooktwitterpinterest

Πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα αποτελούν οι επιπλοκές της αθηροσκλήρωσης. Πρόκειται για μία πάθηση της οποίας τα αίτια δεν είναι γνωστά αλλά οι επιπλοκές της (έμφραγμα και καρδιαγγειακές παθήσεις) ευθύνονται για το 50% του συνόλου των θανάτων και των αναπηριών από όλες τις παθήσεις.

Παράγοντες κινδύνου αποτελούν η υπερλιπιδαιμία, η οποία παρατηρείται στο 48-50% των Ελλήνων, η υψηλή αρτηριακή πίεση, που σημειώνεται το 20-50% του πληθυσμού της χώρας μας, ο σακχαρώδης διαβήτης από τον οποίο πάσχει περίπου το 24% των Ελλήνων, καθώς και τα υψηλά ποσοστά καπνίσματος, επισήμανε ο καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ Απόστολος Ευθυμιάδης με αφορμή το 7ο Ετήσιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, που θα πραγματοποιηθεί 10-12 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα φάρμακα που κυκλοφορούν ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετά φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας η οποία αποτελεί έναν άλλον παράγοντα κινδύνου και στη χώρα μας παρατηρείται σε υψηλά ποσοστά, που στη παιδική ηλικία φτάνουν μέχρι και το 38%. Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ο κ.Ευθυμιάδης συνιστά «λιγότερο φαγητόκαι περισσότερη άσκηση».

Αν αντιμετωπιστούν οι παράγοντες κινδύνου θα μειωθεί η πιθανότητα να πάθει κανείς έμφραγμα και αν το πάθει να είναι στην ηλικία των 80 ετών και θα είναι ελαφρύτερο, ανέφερε ο κ.Ευθυμιάδης.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης των Πανεπιστημίων του Κέμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας και του Ντένβερ των ΗΠΑ, η εζερτιμίμπη (ezertimibe), εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης που προσλαμβάνεται με τη διατροφή καθώς και εκείνης η οποία παράγεται από το ήπαρ και μειώνει τα ποσοστά της κατά 18-20%. Αν όμως αυτή η ουσία χορηγηθεί σε συνδυασμό με στατίνες η μείωση της χοληστερόλης μπορεί να φτάσει το 50-55%.

Η μελέτη αυτή, που θα παρουσιαστεί στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, έγινε σε ένα δείγμα 9000 νεφροπαθών στους οποίους μετά τη χορήγηση της ουσίας αυτής, εκτός από την μείωση της χοληστερόλης, μειώθηκε και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος στο ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.