Γλαύκωμα

Έλληνες επιστήμονες επιστρατεύουν τη νανοτεχνολογία κατά του γλαυκώματος! Facebooktwitterpinterest

Τι είναι το Γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα αποτελεί μια σχετικά συχνή οφθαλμολογική πάθηση και μια από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως. Λέμε ότι ένας ασθενής πάσχει από γλαύκωμα όταν, εκτός από την αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση (αν και αυτό δεν είναι απόλυτο), παρουσιάζει σκοτεινές περιοχές στο περιφερικό οπτικό του πεδίο (εκπτώσεις οπτικού πεδίου) και προβληματική εικόνα στο οπτικό του νεύρο (κοίλανση της θηλής).

Παράγοντες που αυξάνουν το ενδεχόμενο εμφάνισης γλαυκώματος είναι η μεγάλη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, ο διαβήτης, η υπέρταση, η μυωπία, η μακροχρόνια χορήγηση στεροειδών φαρμάκων, τραύματα οφθαλμικά κ.ά.

Υπάρχουν πολλά είδη γλαυκώματος, άλλα με συμπτώματα έντονα, άλλα με ελάχιστα έως καθόλου. Το συντριπτικά συχνότερο είναι το χρόνιο απλό γλαύκωμα που έχει και τα περισσότερα ‘’θύματα’’ γιατί χαρακτηρίζεται από απόλυτη απουσία συμπτωμάτων. Έτσι, λοιπόν η πάθηση αυτή διαγιγνώσκεται τυχαία, αφού ο ίδιος δεν αισθάνεται καμιά ενόχληση.

Οι κίνδυνοι από το χρόνιο απλό γλαύκωμα δεν οφείλονται στην ασθένεια αυτή καθ’ εαυτή, αφού τα φάρμακα και οι άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης (Laser ή εγχειρήσεις), μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά δια βίου. Η απουσία όμως συμπτωμάτων και η μη συμμόρφωση του ασθενή στις υποδείξεις του ιατρού, μπορεί να οδηγήσουν σε οδυνηρά αποτελέσματα.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το γλαύκωμα δεν θεραπεύεται αλλά αντιμετωπίζεται. Ακόμη, ότι η θεραπεία θα διαρκέσει σε όλη τη διάρκεια της ζωής, και τέλος ότι οι τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο με σκοπό την παρακολούθηση της πιέσεως και της κατάστασης των οπτικών πεδίων είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνούμε είναι ότι στο γλαύκωμα, δεν είναι η αρρώστια αυτή που τυφλώνει, αλλά η άγνοια και η αδιαφορία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.