Σκιασκοπία

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι η Σκιασκοπία;

Λέγοντας σκιασκοπία εννοούμε τον πλέον ασφαλή τρόπο καθορισμού του διαθλαστικού προβλήματος ενός παιδιού ή γενικότερα ενός ατόμου.

Γιατί γίνεται η σκιασκοπία;

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά αλλά και κάποια νεαρά άτομα έχουν μεγάλη προσαρμοστική ικανότητα με αποτέλεσμα να ξεγελάσει τον εξεταστή και να μην είναι ασφαλής η χορήγηση γυαλιών με το συνήθη τρόπο. Επίσης, ένα μικρό παιδί δεν δίνει αξιόπιστες απαντήσεις στον ιατρό για το εάν βλέπει καλύτερα ή όχι, όταν ο τελευταίος του αλλάζει φακούς. Για όλους αυτούς τους λόγους, εφαρμόζεται η σκιασκοπία, με σκοπό να καθοριστεί επακριβώς το διαθλαστικό πρόβλημα(συνταγή γυαλιών) χωρίς τη συμμετοχή του εξεταζόμενου.

Πώς γίνεται η σκιασκοπία;

Ενσταλάζουμε και στα δυο μάτια, την ημέρα που πρόκειται να γίνει η εξέταση ειδικές σταγόνες. Με τις σταγόνες αυτές μεγαλώνουν οι κόρες των ματιών και καταργείται πρόσκαιρα η ικανότητα προσαρμογής. Η εξέταση γίνεται με ένα ειδικό όργανο που λέγεται σκιασκόπιο και είναι απολύτως ανώδυνη και ακίνδυνη. Η χρήση των σταγόνων και η διαστολή της κόρης προκαλεί πρόσκαιρη θόλωση για λίγες ώρες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.