Οδοντικά Εμφυτεύματα

Facebooktwitterpinterest

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα οδοντικά εμφυτεύματα:

Το οδοντικό εμφύτευμα έχει μορφή όμοια με την ρίζα ενός δοντιού, είναι κατασκευασμένου από τιτάνιο, υλικό πλήρως βιοσυμβατό (δεν απορρίπτεται δηλαδή από τον οργανισμό) και αποτελεί την πλησιέστερη απομίμηση των φυσικών δοντιών. Τα εμφυτεύματα μοιάζουν και έχουν την ίδια αίσθηση με τα πραγματικά δόντια ενώ προσφέρουν μία μόνιμη λύση στα διάφορα προβλήματα. Ένα εμφύτευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν λείπει μόνο ένα, περισσότερα ή και όλα τα δόντια.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι όταν λείπουν δόντια, για να καλύψουμε τα κενά, δεν χρειάζεται να τροχιστούν τα υγιή και ακέραια, παρακείμενα δόντια προκειμένου να στηριχτεί πάνω τους μια στεφάνη ή μια γέφυρα. Ακόμα και σε νωδές γνάθους (δηλαδή όταν λείπουν όλα τα δόντια), που με την πάροδο του χρόνου τα ούλα και το οστό υποχωρούν σε μεγάλο βαθμό, και μικραίνει η επιφάνεια συγκόλλησης με αποτέλεσμα να μην κρατάει καλά η τεχνητή οδοντοστοιχία, μπορούμε με την τοποθέτηση δύο ή τεσσάρων εμφυτευμάτων να δημιουργήσουμε τις τεχνητές βάσεις, στις οποίες “κουμπώνει” η οδοντοστοιχία και κρατιέται σταθερή μέσα στο στόμα.

Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνεται με τοπική αναισθησία. Με ειδικά τρυπάνια διανοίγεται φρεάτιο, στο οποίο στην συνέχεια τοποθετείται η βίδα (οδοντικό εμφύτευμα). Με την πάροδο του χρόνου (περίπου 6-8 εβδομάδες), το εμφύτευμα ενσωματώνεται στο οστό της γνάθου. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, μια στεφάνη, μια γέφυρα ή μια οδοντοστοιχία μπορούν να τοποθετηθούν με ασφάλεια πάνω στο εμφύτευμα.

Μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους ενήλικες ανεξαρτήτως ηλικίας ενώ ανασταλτικοί παράγοντες για την τοποθέτηση τους μπορεί να είναι προβλήματα υγείας, όπως οστεοπόρωση σε προχωρημένο στάδιο, μη ελεγχόμενος διαβήτης τύπου ΙΙ, ο βρουξισμός ,δηλαδή το τρίξιμο των δοντιών, ποσότητα και ποιότητα του οστού το οποίο θα δεχθεί το εμφύτευμα, ενώ προϋποθέτει σωστή στοματική υγιεινή και τακτικές επισκέψεις στο ιατρείο. Τα ποσοστά επιτυχίας φθάνουν πάνω από 95% σε μια δεκαετία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.