Διατροφή για παιδιά & εφήβους

Facebooktwitterpinterest

Τα παιδιά και οι έφηβοι στα χρόνια μέχρι την ενηλικίωση βρίσκονται εν μέσω συνεχών αλλαγών. Αλλαγές στο σώμα τους, στις συνήθειές τους και στην ψυχολογία τους. Η ποιότητας της διατροφής συχνά πλήττεται από τις αλλαγές αυτές, ενώ δεν είναι σπάνια η εμφάνιση σωματικού υπέρβαρου ή διατροφικών ελλείψεων στις ηλικίες αυτές. Τα αποτελέσματά αυτών των καταστάσεων είναι πολλά, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Η κακή διατροφή δημιουργεί αθροιστική βλάβη στα όργανα, στα αγγεία και τις αρτηρίες του παιδιού, η οποία συνεχίζεται και στην ενήλικο ζωή. Επίσης, στις ηλικίες αυτές η ψυχολογική ανάπτυξη είναι σημαντική και το σωματικό υπέρβαρο έχει καταδειχτεί ότι επηρεάζει την κοινωνικοποίηση, την αυτοπεποιήθηση του παιδιού, τις αθλητικές του επιδόσεις κ.α.

Η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής για κάθε παιδί ή έφηβο είναι εξατομικευμένη ανάλογα με την κατάσταση της διατροφής, την ηλικία του παιδιού, το βαθμό του υπέρβαρου, το πόσο αναπτυγμένο είναι το παιδί και άλλους παράγοντες. Είναι σημαντική η συνεργασία του περιβάλλοντος (οικογένεια και σχολείο) στο οποίο ζει και μεγαλώνει το παιδί για να υπάρξει ουσιαστική και μακρόχρονη αλλαγή. Στόχος μας στο ΟΛΟ ΥΓΕΙΑ είναι να υπάρξει υποστήριξη, συνεργασία και η διαδικασία της θεραπείας να γίνει ευχάριστα και αποτελεσματικά.

Στόχος είναι η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς, η μείωση του βάρους σε ρυθμό που να ευνοεί τη βέλτιστη ανάπτυξη του παιδιού και την αλλαγή της κίνησης και της καθιστικότητας. Η συνεργασία με άλλους ειδικούς κρίνεται αρκετές φορές απαραίτητη.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω για το βάρος του παιδιού μου και να επισκεφτώ ειδικό διαιτολόγο;

Η έγκαιρη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας μπορεί να προλάβει την εμφάνιση κάποιων χρόνιων σωματικών και ψυχικών νοσημάτων τώρα ή και σε μέλλοντα χρόνο για το παιδί σας. Δεν συμβαίνει πάντα ότι το παιδί μεγαλώνει, ψηλώνει και το αυξημένο βάρος του ευθυγραμμίζεται με το ύψος του, οπότε ακολουθήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου όταν σας πει ότι χρειάζεται να χάσει λίγο βάρος και απευθυνθείτε σε ειδικούς.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.