ΝΕΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ

Facebooktwitterpinterest

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γεννήθηκε το πρώτο παιδί στην Ελλάδα με εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς φάρμακα. Πρόκειται για μία προσέγγιση στην αντιμετώπιση περιστατικών όπου αντενδείκνυται η ελεγχόμενη ορμονική διέγερση των ωοθηκών. Η μέθοδος στηρίζεται στην In Vitro (εργαστηριακή) ωρίμανση άωρων ωαρίων σε συνδυασμό με την εφαρμογή άσηπτης υαλοποίησης.

Συγκεκριμένα το έμβρυο γεννήθηκε από γυναίκα 32 ετών με πολυκυστικές ωοθήκες, στην οποία δυο προηγούμενες IVF διεγέρσεις διακόπηκαν την 5η ημέρα λόγω υπερδιέγερσης των ωοθηκών.
Ακολούθησε εγκυμοσύνη 39 εβδομάδων η οποία κατέληξε σε φυσιολογικό τοκετό και τη γέννηση ενός υγιούς και αρτιμελούς θήλεος, βάρους 3350 γρ.

Με αφορμή τη γέννηση αυτού του πρώτου παιδιού με την μέθοδο αυτή παραθέτουμε τις περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί.

Η IVM είναι μια μέθοδος που μπορεί να δώσει λύσεις σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η εξωγενής χορήγηση ορμονών για τη διέγερση των ωοθηκών καθίσταται προβληματική ή και αδύνατη. Συγκεκριμένα:
• Σε περιπτώσεις γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες (PCO) και με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
• Σε περιπτώσεις γυναικών με προδιάθεση εμφάνισης καρκίνου
• Για τη διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία
• Για τη διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες καριέρας
• Σε γυναίκες με παθήσεις ήπατος (αδυναμία λήψης φαρμάκων)
• Σε γυναίκες που για προσωπικούς λόγους δεν επιθυμούν τη λήψη ορμονικής θεραπείας
Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση της ιατρικής της αναπαραγωγής. Με σεβασμό στη γυναίκα και στο σώμα της επιτυγχάνεται ο σκοπός της τεκνοποίησης και η χαρά της δημιουργίας και της ζωής.

Η ομάδα των επιστημόνων που συμμετείχε στην τελειοποίηση της συγκεκριμένης μεθόδου, η οποία γεννά ελπίδες σε πολλές γυναίκες αποτελείται από τους: Κασάπη Ε. , Παναγιωτίδης Ι., Γκουντάκου Μ., Παπαθεοδώρου Α., Πασαδάκη Θ., Πράπας Ν., Πράπας Ι., συνεργάτες της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Ιάκεντρο Προηγμένο Ιατρικό Κέντρο, την επιστημονική διεύθυνση του οποίου έχουν οι καθηγητές Γιάννης και Νίκος Πράπας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.