ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ

Facebooktwitterpinterest

Μια νέα μέθοδος στη διαδικασία της εξωσωματικός γονιμοποίησης εφαρμόζεται στο ιατρικό κέντρο ΙΑΚΕΝΤΡΟ, η οποία απευθύνεται σε ζευγάρια με αυξημένη την πιθανότητα να κληροδοτήσουν κάποια γενετική ασθένεια.
Η μέθοδος αυτή ονομάζεται Προεμφυτευτική Διάγνωση με μικροσυστοιχίες DNA (Preimplantation Genetic Screening-PGS by Array Comparative Genome Hybridization-CGH), γίνεται σε συνδυασμό με εξωσωματική γονιμοποίηση και αφορά το γενετικό έλεγχο των εμβρύων πριν την εμφύτευσή τους. Σκοπός της μεθόδου είναι η μεταφορά μόνο των υγιών εμβρύων και προτείνεται σε ζευγάρια με αυξημένη πιθανότητα να κληροδοτήσουν κάποια γενετική ασθένεια στα παιδιά τους.
Όπως ανέφερε ο Καθηγητής κος Νικόλαος Πράπας οι περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυται η μέθοδος της Προεμφυτευτικής Διάγνωσης (Preimplantation Genetic Diagnosis-PGD) είναι οι εξής:
• Γυναίκες άνω των 35 ετών, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης ή επαναλαμβανόμενες αποβολές, λόγω χρωμοσωμικών ή γονιδιακών ανωμαλιών του DNA.
• Ζευγάρια με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό κληρονομούμενων ασθενειών όπως χρωμοσωμικές ανωμαλίες (π.χ. σύνδρομο Down), μονογονιδιακές ασθένειες (π.χ. μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση).

Η Προεμφυτευτική Διάγνωση μέχρι σήμερα γινόταν κυρίως με τη μέθοδος Fluorescent in Situ Hybridization (FISH) και το βασικό μειονέκτημά της ήταν ότι μπορούσε να δώσει πληροφορίες μόνο για μικρό αριθμό χρωμοσωμάτων (5-9 χρωμοσώματα). Η νέα μέθοδος η οποία εφαρμόζεται στο ΙΑΚΕΝΤΡΟ αναλύει όλα τα χρωμοσώματα δίνοντας πολύ περισσότερες πληροφορίες.
Για την προεμφυτευτική διάγνωση απαιτείται ένα κύτταρο του εμβρύου στο οποίο εφαρμόζεται η Array CGH και σε 24-30 ώρες γνωρίζουμε εάν το συγκεκριμένο έμβρυο είναι υγιές, ούτως ώστε να προχωρήσουμε στην εμφύτευσή του.
Καταλήγοντας ο κος Πράπας τόνισε ότι η καινούρια μέθοδος προεμφυτευτικής διάγνωσης είναι αξιόπιστη, το κόστος δεν είναι υπερβολικά υψηλό, βελτιώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης και βοηθά στη γέννηση υγιών παιδιών, ιδιαίτερα σε ζευγάρια που πάσχουν από γνωστή κληρονομική ασθένεια.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.