Διάγνωση Πάρκινσον μέσω υπολογιστή

Facebooktwitterpinterest

Το Πάρκινσον είναι μια ασθένεια που πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους στον πλανήτη χωρίς δυστυχώς να έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην έγκαιρη διάγνωσή του. Μια νέα έρευνα ωστόσο, φαίνεται πως επιτρέπει την εξ αποστάσεως διάγνωση της ασθένειας μέσω της ομιλίας από μικρόφωνο υπολογιστή.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Interface” της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, όπου σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναλύθηκαν περίπου 6.000 εγγραφές ομιλίας από 42 άτομα με Πάρκινσον. Στην συνέχεια, αναπτύχθηκαν ειδικοί αλγόριθμοι υπολογιστή, που έχουν την ικανότητα να εκτιμήσουν πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα κάθε ασθενούς.

Αναλύοντας τις ηχογραφήσεις ομιλίας των ασθενών, οι υπολογιστικοί αλγόριθμοι πετυχαίνουν εξ αποστάσεως διαγνώσεις (ακόμα και από το τηλέφωνο…), ανάλογης ακρίβειας με αυτές των γιατρών που εξετάζουν εκ του σύνεγγυς ένα ασθενή.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, όπως δείχνει η νέα μελέτη, η σοβαρότητα της νόσου και η διαταραχή στην ομιλία του ασθενούς σχετίζονται στενά, συνεπώς, αξιολογώντας την ποιότητα της ομιλίας, ακόμα και με την βοήθεια ενός αυτόματου μηχανήματος, μπορεί να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη της πάθησης.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια επαναστατική ανακάλυψη καθώς απαλλάσει τους ασθενείς με Πάρκινσον από την υποχρέωση τακτικής επίσκεψης σε γιατρούς και νοσοκομεία για να αξιολογούν την πορεία της πάθησής τους, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, πράγμα που μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα τόσο στους πάσχοντες, όσο και στο σύστημα υγείας.

Αλλά πέρα από την καθαρά οικονομική πλευρά, υπάρχει και η κοινωνική καθώς η νόσος Πάρκινσον συνήθως πλήττει το 1% έως 2% ατόμων άνω των 65 ετών που συχνά λόγω ηλικίας ενδεχομένως αντιμετωπίζουν και προβλήματα κίνησης και δυσκολεύονται να επισκεφτούν το γιατρό ή το νοσοκομείο. Ωστόσο, με τη νέα αυτή μέθοδο, η διάγνωση μπορεί να γίνει με ασφάλεια και σιγουριά από το σπίτι χάρη σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
http://www.clickatlife.gr/story/ygeia/diagnosi-parkinson-meso-upologisti?id=1899060

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.