Οι μεγάλοι «εχθροί» της καρδιάς

Facebooktwitterpinterest

Εχθρός της καρδιάς αναδεικνύεται η κακή στοματική υγεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς, η κακή κατάσταση των δοντιών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση υπέρτασης. Εχθρός της καρδιάς είναι και η παχυσαρκία, η οποία μπορεί να καταπολεμηθεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής και κυρίως με την άσκηση.

Η σχέση της στοματικής υγείας με την υπέρταση και η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων μέσω της σωστής διατροφής είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του 14ου Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου που διοργανώνει αύριο και μεθαύριο το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Οπως ανέφερε χθες ο επίκουρος καθηγητής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Παν. Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, η κακή κατάσταση των δοντιών αυξάνει την πιθανότητα για ένα άτομο να εμφανίσει υπέρταση. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, ο κίνδυνος για νεφρική ή αγγειακή βλάβη σχεδόν πενταπλασιάζεται στους ασθενείς που έχουν σοβαρή περιοδοντική νόσο, έναντι όσων δεν έχουν πρόβλημα περιοδοντίτιδας.

Στην ανάγκη καταπολέμησης της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας που οδηγεί σε ενήλικες με καρδιαγγειακά προβλήματα αναφέρθηκαν ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου, κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, και ο υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου και Ιατρείου Παχυσαρκίας του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» κ. Ιωάννης Ιωαννίδης. Σύμφωνα με τον κ. Καλλικάτζαρο, μελέτες έχουν δείξει ότι το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων εφήβων στην Ελλάδα αγγίζει το 26%. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές προς την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας και είπε ενδεικτικά ότι 2 με 2,5 χιλιόμετρα περπάτημα την ημέρα φτάνουν για να χάσει ένα ατόμο 7 κιλά σε ένα χρόνο, όσα δηλαδή «παίρνει» όποιος καταναλώνει σε καθημερινή βάση ένα ποτήρι γνωστού ανθρακούχου αναψυκτικού. Στο ίδιο πλαίσιο ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας ανέφερε μελέτη σύμφωνα με την οποία το περπάτημα για 20 λεπτά την ημέρα σε συνδυασμό με μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά 10% μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια 10 με 12 κιλών τον χρόνο.
http://news.kathimerini.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.