14 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Σπιρομέτρησης

Facebooktwitterpinterest

Tην καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Σπιρομέτρησης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (European Respiratory Society -ERS) , καθηγητής Νικόλαος Σιαφάκας, στο πλαίσιο του 20ού ετησίου Συνεδρίου ERS που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη.
Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά στην υγεία των πνευμόνων, στη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας, κάθε ενδιαφερόμενος θα είναι σε θέση να ελέγξει γρήγορα και εύκολα την πνευμονική του λειτουργία σε νοσοκομεία και κλινικές, σε όλο τον κόσμο.
«Η φροντίδα της πνευμονικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας. Καθένας μπορεί να ανακαλύψει σε τι κατάσταση είναι οι πνεύμονες του, κάνοντας μια απλή και ανώδυνη εξέταση, που διαρκεί λίγα μόνο λεπτά» τόνισε ο κ. Σιαφάκας.
Όπως και οι μετρήσεις της πίεσης του αίματος παρέχουν μια απλή, ωστόσο αποτελεσματική μέθοδο screening για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, έτσι και η σπιρομέτρηση μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση διαφόρων παθήσεων των πνευμόνων, προτού αυτές δώσουν κάποιο σύμπτωμα.
Η σπιρομέτρηση μπορεί να ανιχνεύσει, στα πρώιμα στάδια της, την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μια χρόνια φλεγμονώδη πάθηση που επηρεάζει τους περιφερειακούς αεραγωγούς και τον πνευμονικό παρεγχυματικό ιστό. Η έγκαιρη διάγνωση της ΧΑΠ κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, αρκεί να σκεφθούμε ότι αποτελεί την 6η αιτία θανάτου στον κόσμο.
«Η ΧΑΠ δεν θεραπεύεται – υπάρχουν, όμως, αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισής της. Η διάγνωση της ΧΑΠ σε πρώιμο στάδιο είναι δυνατή μόνο μέσω της εξέτασης της πνευμονικής λειτουργίας», εξήγησε ο καθηγητής Σιαφάκας. Η πρώιμη διάγνωση και η αποτελεσματική θεραπεία της, μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξή της, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ανεπανόρθωτης βλάβης στους πνεύμονες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.