Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

Facebooktwitterpinterest

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα 31 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κατά του Καπνίσματος
για Οικογένειες και Εφήβους

Εν όψει της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρομέτρου, σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι πολίτες της Ε.Ε. υποστηρίζουν θερμά τα μέτρα για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Ωστόσο, η έρευνα αποκαλύπτει ότι ένας σχεδόν στους τρεις Ευρωπαίους καπνίζει, ενώ ο καπνός αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί.

Συγκεκριμένα, 42% των Ελλήνων άνω των 15 ετών καπνίζουν (Ευρωβαρόμετρο, 2009) και ειδικότερα για τους άντρες το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών φτάνει περίπου το 46%. Παράλληλα, εξίσου σημαντικό πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί και το παθητικό κάπνισμα, καθώς στη χώρα μας το κάπνισμα αποτελεί κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά. Υψηλά είναι και τα ποσοστά των εφήβων που καπνίζουν. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και στις ηλικίες κάτω των 15 ετών 16% των αγοριών και κοριτσιών καπνίζουν συστηματικά.

Λόγω αυτού του προβλήματος που πλήττει ιδιαίτερα τη χώρα μας, το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, εγκαινίασε στα τέλη του 2009 ένα νέο τριετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καταπολέμηση του καπνίσματος με τίτλο «Families and Adolescents Quit Tobacco – euFAQT».

Το πρόγραμμα euFAQT συντονίζεται από το Ινστιτούτο Prolepsis ενώ συμμετέχουν οκτώ ακόμα επιστημονικοί οργανισμοί και πανεπιστήμια ως εταίροι από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με αυξημένη συχνότητα καπνιστών μεταξύ των εφήβων (Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Κύπρος, Τουρκία και Τσεχία). Κύριος στόχος είναι η προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, χωρίς κάπνισμα, για τους Έλληνες και Ευρωπαίους εφήβους και τις οικογένειές τους. Το πρόγραμμα αποσκοπεί να συμπληρώσει τις πολιτικές της Ε.Ε. σχετικά με το κάπνισμα μέσω της πληρέστερης κατανόησης του προβλήματος και των μεθόδων για αποτελεσματικές παρεμβάσεις που μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος στους εφήβους.

Μεταξύ άλλων, το euFAQT επιδιώκει να δημιουργήσει νοοτροπία πρόληψης, δίνοντας έμφαση στα οφέλη ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από τον καπνό, καθιστώντας το κάπνισμα μη κοινωνικά αποδεκτή συνήθεια και ενθαρρύνοντας προσπάθειες για την πρόληψη και διακοπή του. Μέσω του προγράμματος θα προσεγγιστούν έφηβοι και οι οικογένειές τους σε χώρους, όπως το σχολείο και οι αθλητικοί σύλλογοι. Με τη συμμετοχή τους θα αναπτυχθούν, υλοποιηθούν και αξιολογηθούν καινοτόμες και τεκμηριωμένες επιστημονικά παρεμβάσεις για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Στόχος είναι οι ολοκληρωμένες αυτές παρεμβάσεις να μπορούν να μεταφερθούν και να υλοποιηθούν εύκολα σε διαφορετικές συνθήκες και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010, ημέρα κατά του καπνίσματος, το Ινστιτούτο Prolepsis θα εγκαινιάσει την έναρξη λειτουργίας του ιστότοπου του προγράμματος, www.eufaqt.eu. Στην ηλεκτρονική αυτή διεύθυνση θα παρουσιάζονται πληροφορίες σχετικά με το κάπνισμα και την καταπολέμησή του, τα αποτελέσματα του προγράμματος καθώς και οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες των άλλων εταίρων.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Διεύθυνση Υγείας και Καταναλωτών, ενώ στην Ελλάδα υποστηρίζεται οικονομικά και από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.).

Το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της ιατρικής έρευνας, της προαγωγής υγείας, της περιβαλλοντολογικής και εργασιακής ιατρικής από το 1991. Κατανοώντας την ευθύνη όλων μας απέναντι στη σοβαρή απειλή του καπνίσματος για την υγεία, το Ινστιτούτο Prolepsis επιδιώκει να συνεισφέρει ενεργά και με αυτό το έργο στο συγκεκριμένο μείζον ζήτημα για την προαγωγή της υγείας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.